Friday, December 14, 2007

Jauh atau Dekat?

Assalamualaikum

Rindu sgt nak tinjau2 blog kekwn yg lain mcm dulu2, tp memang betul2 x sempat. Aku tersgt le bz keje kat sini. Sape kata govt. servant byk rilek dari berkeje.. Coz sejak aku keje kat sini, jarang sekali aku dpt dok sesaje. Mesti ada je keje yg urgent nak kena buat. Huhu. Pejam celik, dah 4 bulan aku stay sini. Rasa mcm baru je lagi.

Tapi, mungkin jodoh aku dgn UPM ni tak lama, coz aku dpt offer utk sambung master. Alhamdulillah, rezeki aku. Registration 5hb Jan nanti. Aku akan bergelar student blk selepas setahun meninggalkan alam study. But, I'm still thinking about it. Masih dlm pertimbangan, sebab rasa syg pulak nak meninggalkan sini. Walaupun keje kat sini ada lot of pressure, tapi sayang juga. Takpelah, I still have a few time to think.. Kwn2, doakan aku supaya make right decision. :)

Berbalik kepada title aku, aku nak kupas ttg isu pasangan bercinta atau suami isteri yg hidup berjauhan atau berdekatan. Aku ada baca dlm salah satu magazine, berkenaan mslh yg dihadapi psgn yang hidup berjauhan. Tak kisah le sama ada psgn bercinta atau psgn suami isteri.. Org kata hidup berjauhan ni, menuntut sejuta pengorbanan dan kesabaran. Ermp, pendapat aku, apa juga jenis perhubungan dan jaraknya, semuanya perlu pengorbanan dan kesabaran.

Utk membina sesuatu perhubungan kita perlu invest byk perkara. Masa, duit, tenaga dan sebagainya.. (Aku pernah belajar dlm subjek Interpersonal Communication) :p Tapi, bila kita berjauhan dgn pasangan ni, lagi byk tuntutan yg perlu kita invest. Kalau kurang kesabaran, tu lah jadinya penceraian dan perpisahan.

Hanya org yg betul2 sabar je yg dpt bertahan dgn perhubungan jarak jauh ni. Bukan apa, bila jauh dari mata ni, mulalah nak syak wasangka, curiga, kurang kepercayaan, salah faham dan sebagainya. Walaupun teknologi sekarang membenarkan kita utk berhubung dgn pasangan setiap saat pun, ia tetap tak sama dgn tinggal berdekatan.

Aku ni mungkin termasuk dlm golongan yang kurang sbr dan x boleh tinggal berjauhan kot. Hehe, kalau dah kahwin nanti2, aku xnak le berjauhan dgn suami aku. Kang, nangis tiap2 ari plak. Haru betul! Mcm2 laaa.. Bila yep aku nak kahwin? Aku pun tak tau. Kwn2 makin ramai yang dah mendirikan masjid. Belum sampai jodoh aku..

12/12 baru ni genap le umur aku 24 tahun. :> Rasa teruja sgt tiap kali tiba besday aku coz aku share tarikh yg sama dgn kembar aku. Syukur kat Allah S.W.T. kerana memanjangkan usia aku. Utk besday kali ni, aku dpt hadiah gelang tgn, kerongsang dari housemate aku. Sooo sweet. Thanks a lot to my frens. Malam 12hb, aku celebrate dgn 3,4 org kwn2 & makan Flaki Chocolate Cake dari Cottage Bakery. Yummy sgt. Hehe.. Dan hari ni 14/12, besday adik bongsu aku. Besday ke 13. Actually, adik beradik aku, sumenya lahir pada bulan 12. So, selalunya kami akan celebrate sesama. Cuma skrng ni x dapat celebrate sesama coz masing2 ada komitmen lain.

Oklah, nak continue dgn keje yg melambak2 nih. C soon..

P/S: Rojak betul artikel ni, campur byk topik. Huhu

Sunday, December 2, 2007

Weekend yang Bosan

Assalamualaikum

Huh, tengok title pun dah tau apa yg aku nak cite, kan.. For the 1st time semenjak aku pindah Serdang ni, aku stay umah the whole day Sabtu & Ahad. :( No where to go.. Coz aku x balik S.Alam cam selalu. Kalau kat S.Alam leh gak gi tgk movie, or window shopping.

So, aktiviti aku pada hari Sabtu, masak & watched VCD korean drama. Cite 'My Girl'. Dah 4 kali aku ulang cite ni. X jugak bosan2.. Hehe. Sesape yg penah tgk cite ni, akan tau nape aku suka tgk cite ni. Really enjoy watchin' it! Superb! Dah tu, watak Gong Chan dalam cite ni encem gile. 4 kali tgk, 4 kali jatuh cinta. Haru betul!

Dong Wook & Lee Da Hee


Hari ni plak (Ahad), aktiviti aku adalah main game. Game faveret aku, Diner Dash. Hehe. Tu pun enjoy sgt. Dah byk kali aku main. Kira expert gak ar..(Poyo tul) Dah lama aku diperkenalkan dgn game ni. Masa tahun 2005 lagi. Sekarang dah ada version 2 dah. ('',)

Itu je lah aktiviti aku weekend ni. Oklah, stop dulu. Nanti update lagi..

P/S: Tah hape2 punye cite. Fahamilah bhw ini adlah hasil dari kebosanan yg melampau.

Thursday, November 29, 2007

Apa matlamat hidup kita?

Assalamualaikum

Aku dah makin jarang update blog..Memang sgt2 le bz. Weekend plak aku abeskan masa dgn window shopping & relaks kat umah. Xde plak aku g cc utk update cite2 terkini ttg aku. Ermp, aku tgk blog aku ni pun dah sunyi dari kunjungan reader. Silent reader tu aku x sure la kan, tp aku dpt tgk blog aku ni dah makin sunyi. Huhu, maybe sbb aku jrg update. Salah aku sendiri la...:(

Apapun aku still nak continue dgn aku punya topik kali ni.Hehe,syok sendiri plak. Bukan apa, sebelum tido tiap2 mlm (ye ke?), aku selalu pikir, dalam hidup kita ni, apakah matlamat sebenar yg kita nak kecapi? Mungkin certain org, nak family yg bahagia, nak suami beriman dan sebagainya la kan.

Aku plak mcm mana? Apa yg aku nak? Kalau ikutkan, manusia ni mmg dilahirkan tidak pernah puas dgn apa yg dimiliki. Tp as long as ia masih di atas batasan normal, ok la kan.. hehe.. Seiring dgn peningkatan usia, aku baru terfikir, apa yg aku nak dlm hidup aku? Adakah aku nak mkn gaji je seumur hidup aku, atau aku nak buat bisnes utk jadi kaya atau aku hnya nak dok rumah je menikmati hidup..? hehehehe, yg ketiga tu mmg xleh pakai..

Bukan apa, aku nak balance kehidupan aku ni. Aku nak balance kan kehidupan dunia akhirat aku. InsyaAllah.. Aku nak sepanjang hidup aku ni (Taktau bila ajal aku,erm), aku sempat membahagiakan family aku, aku sempat memajukan diri aku.. Walaupun aku keje & tinggal jauh dari family, aku harap aku bleh manage time utk jenguk diorg, & jaga diorg. Tu lah hasrat aku..

Aku xnak nyesal di kemudian hari.. Aku xnak jadi seperti org2 lain yg terlalu sibuk dgn kerjaya dan mengutamakan kerjaya daripada hal2 lain dan langsung tidak punya masa utk family.. Aku xnak nyesal apabila kita kehilangan family tersyg suatu hari nanti. Memang x salah kita fokus kat kerjaya, tapi biar bijak uruskan kerjaya tersebut. Kerja tu adalah satu ibadat juga. Kita cari rezeki halal utk menyara hidup kita, utk bantu family, dan sebagainya. Dapat pahala jika kita ikhlas.. Tapi dalam masa yg sama, kita wajib jaga family kita. 'Jaga' tu bermaksud kita concern ttg diorg, kita jaga kebajikan diorg, walaupun kita jauh dari diorg.

Jgn jadikan alasan kita jauh, kita sibuk utk mengabaikan diorg. Biar berkat hidup kita dengan menunaikan tanggungjawab kita terhadap family.. InsyaAllah.

Kita boleh lihat contoh2 org yg telah berjaya dalam kerjaya mereka, kebanyakannya tidak mengabaikan keluarga. Sape kata utk berjaya kita kena abaikan family kita, kita kena abaikan mak ayah kita, adik beradik kita.. Tu lah kesalahan yg dilakukan oleh masyarakat kita sekarang.. Dan yg paling penting, jgn abaikan tanggungjwab kita terhadap Allah S.W.T..

Jauh plak aku melalut.. Hehe.. So kepada kwn2 semua, marilah kita renung2 apakah matlamat hidup kita..


P/S : Kesimpulannya, matlamat hidup aku adalah dirahsiakan.. Hehe

Thursday, November 15, 2007

Gambar Family (Raya 2007)

Assalamualaikum,


Aku cuma sempat update gambar family aku (time raya) aritu. :) Nanti aku ada masa, aku update cite terkini k kwn2..

Gambar aku dgn angah (Raya Pertama)

Happy Family


Love u all..

P/S : Aku syg semua.....:)

Saturday, October 27, 2007

Kenapa saya suka pergi pasar?

Assalamualaikum
Selamat berjumpa lagi kekwn! Dah lama sgt rasanya x update cite panjang2. Xde free time + mls + xde idea best. Hehe..
Arini sabtu, lepas breakfast roti canai kat Khulafa' (feveret tuh), aku g le pasar. Plan awal, nak beli mangga muda je. Coz tingin sgt ni. Yum Yum.. Tapi bila dah smpai, aku sempat lg round2 & beli brg2 nak msk laksa. Pun tingin juga. Heheh..

Actually aku dah lama realize yg aku ni rasa hepy sgt bila g pasar. Pasar tu antara tmpt yg aku suka pergi. Pelik kan? Xtau le ada x di antara kwn2 yg punya sikap yg sama mcm aku ni. Ermp, kalau org tnya aku, nape aku suka g pasar, aku x dpt bagi jwpn yang tepat. Heran juga yep,nape aku suka gi pasar??

Bila diperah otak mikir nape aku suka ke pasar, maybe jwpn yg hampir tepat adalah, aku suka masak & mkn, thats y kot aku suka gi pasar.. Ada juga org suka mkn, suka msk, tp x pulak suka gi pasar kan.. Biarlah, dah aku suka nak buat camne kan. Janji aku bahagia. :p

Aku jadi khusyuk sgt klu dapat tgk2 brg kat pasar. X kisah la apa jenis pasar sekalipun. Pasar pagi ke, pasar mlm ke.. Kalau kat supermarket pun, aku mesti nak juga gi bahagian brg basah walaupun xde menda pun nak dibeli kat situ. Aku suka tgk2 ikan, ayam, udang, daging, sayur2 & apa2 lah yg ada di pasar. Kronik juga sikap pelik aku ni.. Pelik ke..? Huhu

Mcm tadi, aku gi pasar, aku jadi teruja sgt tau. Aku nak gi beli mangga muda je, tapi amek masa pulak. Kdg2 bleh amek masa berjam-jam kat pasar tu. Masa zaman study dulu2, bila kitorang plan nak share msk, aku mesti amek part g beli brg2. Hehehe,indahnya zaman tu..

So, aku rasa aku xkan hadapi mslh pas kawin & ada anak2 nanti. Coz aku akan jadi seorg isteri dan ibu yg suka gi pasar & msk. Hahaha.. Mesti aku bleh je gi beli brg2 sendiri tanpa mengharapkan suami aku. Eh2, ye ke? (",) Tetiba merapu plak ke future..

P/S: Walau apapun, apa yg aku tau, I love pasar sooo much.. Wahahahaha. (berapa jumlah pasar dlm teks aku?:p

Monday, October 22, 2007

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum

Salam Syawal. Harap belum terlambat wishing Salam Aidilfitri. Moga Syawal kali ni memberi seribu makna utk kwn2 sekalian..

P/S: Belum sempat & ada mood utk update cerita raya. Soon ok..

Thursday, October 4, 2007

Murah Rezeki

Assalamualaikum

Salam Ramadhan ke 21.
Jam dah hampir pukul 4.15petang. Sepanjang bulan puasa ni, ofis aku blk pukul 4.30petang. So, tak bape lama lagi dah aku akan punch out. Hehe. Oleh sebab dah hampir dgn cuti raya, mood keje pun makin kurang. Dok terbyg raya je kat ruang legar mata aku nih. Huish, camne ye gamaknye terbyg2 tu kan?!

Refer kat title hari ni, aku nak bercerita lah psl murah rezeki ni.. Betul kan bulan puasa ni bulan murah rezeki. Sepanjang bulan puasa dan bekerja kat sini, mcm2 dah aku dpt. Meh aku list down satu2 k.

1) Minggu pertama puasa, salah sorang boss sini bagi bubur lambuk utk setiap staff sorang setupperware (tul ke ejaan?). Sedap sgt tau. Sebelum ni aku xsuka bubur lambuk coz ada santan. Tapi yg boss ni bagi cedap oOoO.. (boss ni org Kelantan)

2) Minggu kedua puasa, aktiviti berbuka puasa selama 3 hari di hotel. Memang le aku ada bengkel kat hotel tu dari pagi sampai mlm, tapi xkisah le, janji mkn tu free.. Hehe,murah rezeki beb!

3) Minggu ketiga puasa, ada bekas boss kat sini sedekah buah kurma utk setiap sorang staff, sekotak. Aku x mkn lagipun, coz plan nak bwk blk kampung, bagi mak & adik2 rasa. Ofismate aku ckp kurma tuh sedap, yelah, kurma mahal. Huhuhu..

4) Masih lagi di minggu ketiga puasa, salah sorg Timbalan Pengarah kat sini bagi kordial 2liter utk setiap staff. Siap boleh pilih perisa sendiri tau. Sporting kan TP sini? Hehehe, alhamdulillah. Aku pilih Sarsi, & sama juga mcm buah kurma tu, aku nak bwk balik kg. Utk bancuh di hari raya. **sengih**

5) Dan pada hari ni, sekali lagi setiap staff diberi sekotak buah kurma dari Iran, oleh Timbalan pengarah yg lain pulak. Dan aku berniat nak bagi kat seseorg buah kurma tersebut. Daripada aku x mkn & membazir, baik aku sedekah kat org. Untung2 dapat pahala. Ye kan...

Sepanjang bulan puasa ni kalau kita perasan, makanan kat umah jadi byk walaupun kita tak membelinya. Contohnya, mcm aku, kdg2 x sempat aku nak gi membeli makanan, housemate aku dah sms gtau kata xpayah beli makanan coz dia dah msk byk. Alhamdulillah. Begitu byknya rezeki yg Allah beri di bulan mulia nih. Syukur kepada Allah S.W.T..

Sungguh nikmat rasanya berada di bulan puasa ni. Tapi hanya tinggal beberapa hari lagi Ramadhan akan meninggalkan kita. Sedih rasanya. Hopefully, amal ibadat yg kita lakukan sepanjang puasa ni akan berterusan dan bukanlah sekadar lakukannya mengikut musim.

Wallahualam.

P/S: Ucapkan syukur kepada Allah S.W.T di atas segala rezeki yang diberikan.



Sunday, September 30, 2007

Raya bakal tiba

Assalamualaikum

Salam Ramadhan ke 18. Lebih kurang 12 hari je lagi kita akan menyambut Syawal. Aku masih seperti biasa, sibuk dgn keje dan cuti raya belum apply lagi. Sekarang ni makin jarang aku update blog ni. Kalau memula tukar keje dulu, seminggu sekali aku update, sekarang ni makin jarang plak.

So, mcm mana dgn puasa kwn2? Aku ni so far lum lagi le tinggal (even 'terpaksa' tinggal pun) hehehe.. Hopefully sempat sampai raya. Then x perlulah aku nak menggantinya. InsyaAllah. Sejak dua tiga hari ni aku selalu je x jaga time sahur. Nak kata aku x set alarm, aku set je. Tapi aku x dengar pulak. Last2 subuh pun kul 7pagi. Huhu.. Apa tah nak jadi. Maybe sebab penat sgt kot kan.

Minggu lepas mmg aku tersgt le bz. 3 hari aku kena attend bengkel. Actually satu deparment kena g bengkel tuh. Kat Palm Garden Hotel Putrajaya. Dari pagi smpai le pas berbuka. Kiranya aku berbuka kat hotel le sepanjang 3 hari tuh. **wink2** Ada je antara ofismate aku yg excuse xnak attend bengkel coz keje byk sgt. Tapi, time bebuka ada je plak. Hehe.. Aku pun ada byk je keje, tapi kalau aku x g, makin kurang le peserta bengkel. So, dalam terpaksa aku g le juga.

Aku rasa berbuka di hotel 3 hari tu boleh wat bdn aku demok je. Yelah, buffet (RM80 seorang), makanan pulak pelbagai jenis. Sampai rambang mata aku tau. Tu nak amek, ni nak amek.. Last2 mkn x abes pun. Memang membazir betul. Tu 1st day la, masuk 2nd n 3rd day, aku dah x wat camtu coz aku rasa bersalah n berdosa sgt membazir. So aku amek ala kadar je. Cake2 n desert aku dah tak amek. Aku juz amek main course n buah2 sikit. Air pun minum air kosong atas meja tu je. hehehehe..

Sebab tu aku penah pk yg aku xnak saje2 berbuka di hotel. Rugi.. Mcm case ni xpelah, free, company bayar. Tapi almaklumlah, aku ni suka mkn, so bila tgk mcm2 jenis mkanan, aku jadi teruja. Tapi x semuanya kena dgn taste aku. Mcm daging kambing panggang, aku tgk cam sedap je, so aku amek le 2,3 slices, sekali x lalu aku nak telan. Hanyir. Huhu. Maybe cara msk x kena kot. Kwn aku la ckp camtu, coz dia ni penggemar daging kambing.

Pendek kata, mkn kat hotel x le sesedap n sebest seperti yg diperkatakan. Maybe org nak jaga standard kot yg ckp camtu. Ataupun hotel lain memang sedap2 mknnnya, xtau le plak kan. Bagi aku, mkn makanan yg dimasak sendiri kat umah lagi puas n sedap. Even kita masak sardin & goreng telur je pun sedap. Terliur plak. Hehehehe..

Oh ya, semalam aku g tgk tiket raya. Walaupun aku dah tau kata tiket raya abes, tapi aku g jugak tgk kot2 ada special case ke. Sekali mmg abes dari 8hb malam. Huhu, aku nak balik dgn apa nih? Ngah aku balik dgn keta 11hb malam. Dari Kuantan. Lambat tuh. Sehari je sempat puasa kat umah. Dia xpelah, dah sempat blk last weekend. Aku ni yg x rasa lagi puasa kat umah tahun ni. So nak le blk awal.. Maybe aku amek tiket tambahan kot. Blk pagi, best sikit..

Mcm2 planning aku utk raya tahun ni. Aku igt nak beli pelita buluh utk cucuk kat laman umah aku. Then, nak psg lampu lip lap. Bestnye. Excited sungguh ni. Mak aku pun asyik call je tanya nak blk bape hb.. Cam raya2 tahun sebelum ni, aku nak wat kek coklat. Walaupun x bape sedap, tapi best ah dapat wat sendiri. Leh letak coklat byk2..

Menda yg lain sikit pun raya tahun ni adalah ni 1st time aku raya sebagai seorg yg berkerjaya. So, aku kena le peruntukkan sikit duit utk duit raya.. X dapat dah le aku duit raya tahun ni. Mcm last year aku dpt lagi. Tokwan aku bagi rm50 sorang. Adik2 aku pun dpt rm50 jugak. Tapi tahun ni cam aku plak kena bagi kat depa. Hehehehe...

Yang paling bestnya raya ni, adalah dapat berkumpul satu family kat umah. Sume ada. Sebab slalunya bila aku blk kedah, mesti x cukup slh sorg. Dulu masing2 sibuk dgn study. Kali ni, aku dgn kembar aku dah keje. Tapi aku ni ada planning nak further lagi ni.. hehehehe... Mak aku plak mesti masak2 best2 bila sume ada kat umah. Time ni lah nak 'makan besar' pun. Adik bongsu aku la yg paling hepy coz dia suka mkn juga. Hehe, teruja plak.

Ada lagi 7 hari aku nak blk bercuti. Yey Yey. Minggu ni aku nak menyibukkan diri aku dgn keje, so rasa masa cpt berlalu.. Uish, x sabar tul aku.

Sebut psl raya ni, aku terigt satu hobi aku. Aku suka round2 area perumahan mlm2 juz nak tgk rumah yg pasang pelita atau lampu lip lap. Suka sgt tgk.. Tiap2 kali raya camtu. Heheheh..

Oklah, kat sini dulu lah aku stop. Next weekend insyaAllah aku update lagi cite2 terkini pasal menjelang hari raya ni.

Sekian.

P/S : Baju raya baru ada sepasang. Huhu

Thursday, September 20, 2007

Al-Fatihah

Assalamualaikum

Salam Ramadhan yg ke 8

Tengahari tadi kita dikejutkan dgn berita bahawa SAH DNA mayat kanak-kanak yang dijumpai kemarin adalah milik adik Nurin. Walaupun sukar untuk dipercayai oleh seluruh rakyat Malaysia berikutan wajah mayat kanak-kanak yg dijumpai itu tidak ada iras adik Nurin, namun kita terpaksa menerimanya kerana DNA sudah membuktikannya. Ibubapa adik Nurin sendiri tidak percaya bahawa mayat itu milik adik Nurin.

Sedih sgt berita ini. Sedangkan kita yg tiada kaitan dgn keluarga adik Nurin pun kita tersentap dan hati kita sebak, bagaimana pula perasaan keluarganya sendiri? Ya Allah, sedihnya.. Tapi, Allah lebih menyayanginya. Sama-sama lah kita mencurahkan berbanyak doa kepada allahyarham adik Nurin. Amin.....

Sunday, September 16, 2007

Ramadhan Al-Mubarak

Assalamualaikum

Selamat Menyambut Ramadhan & Selamat Berpuasa. Seminggu juga lah aku x update blog aku. Utk view blog kwn2 sempat la juga. Cuma x sempat nak update je. Banyak sgt menda yg aku nak kena fikir. Idea utk menulis tu ada, cuma masa je kurang ada.

Erm, berbalik kepada isu puasa, hari ni hari ke-4 kita umat Islam berpuasa. Alhamdulillah, Allah memanjangkan umur kita utk merasai sekali lagi nikmat berpuasa pada tahun ni. Cepat je masa berlalu. Baru sgt rasanya kita berpuasa dan beraya tahun lepas. Kini ia kembali lagi. Dan aku memang sgt teruja menyambut kedtgnnya kali ni. Aku suka melalui hari2 dalam bulan Ramadhan. Dapat rasa kedamaian dan ketenangan dlm bulan yg mulia ni. Itulah antara kelebihan Ramadhan.

Cuma aku dpt rasa sedih sikit sebab lagi sekali berpuasa jauh dari family. Sebelum ni atas alasan study, sekarang ni kerja pulak. Tulah lumrah kehidupan. Terpaksa la juga aku laluinya.

Kwn2 mungkin pernah terbaca post aku sebelum2 ni yg membincangkan isu puasa juga. Tu menunjukkan dah lama aku welcoming bulan Ramadhan ni. Aku menanti2 kan bulan ini. Sebab bila masuknya bulan Ramadhan, org yg bermusuh pun boleh berjabat tgn dan bermanis muka. Padahal sebelum ni, selisih bahu pun tarik muncung sedepa. Betul tak? Tu lah kelebihan ramadhan ni. :)

Bulan ramadhan kali ni juga, aku laluinya tanpa kwn2 seperjuangan aku dulu. Kwn2 susah senang aku. Aku rindu sgt diorang semua. Aku terkenangkan moment2 indah masa kami sesama bersahur dan pi membeli belah kat bazar Ramadhan. Teringt juga saat kami sesama tunggu azan magrib di hadapan hidangan berbuka. Hmm, indah nye saat2 tu.

Tapi, nak buat mcm mana. Rujuk kepada post aku sebelum ni, hidup ni umpama roda, so kita xkan selama-lamanya melalui fasa kehidupan yg sama seumur hidup. Erm, complicated juga kalau nak bincang psl kehidupan ni.

Oklah, aku stop sini dulu. Jam pun dah dekat pukul 5ptg. Aku ada urusan lain nak kena settle. (Nak pi bazar jap). Selamat berpuasa utk hari2 berikut sepanjang bulan Ramadhan dan selamat berbuka puasa utk hari ni. (",)

Saturday, September 8, 2007

Kesilapan Yang Tidak Sepatutnya Terjadi

Assalamualaikum

Selamat berhujung minggu! Aku mcm biasa, berada di s.alam. Asal weekend je mesti smpai s.alam. Tmpt yg paling best. hehehe...

Kali ni aku nak share dgn kwn2 satu cerita yg aku rasa tidak sepatutnya terjadi. Ok, aku mulakan dgn memperkenalkan watak2 dalam cerita tersebut. Watak utamanya mestilah aku, huhuhu, dan ada dua watak lagi iaitu ofismate aku yg dah berumur lingkungan 40an. Sorang tu cukuplah dikenali sebagai makcik N dan sorang lagi tu makcik Z. Tapi, of course la aku x panggil diorang dgn gelaran makcik. To show my respect, aku panggil diorang 'kak' je. Nampak muda sikit. Ye tak?

Cerita ni terjadi pada hari Rabu bersamaan dgn 5hb Sept di ofis. Time tu aku tgh ralit menyiapkan kerja yg bertimbun2 dan menanti utk di submit. Tetiba makcik N memanggil nama aku.

"Sara,sara, umur sara berapa?"

Aku pun tanpa mengesyaki apa2 aku pun membalas.

"Umur sara 24 tahun, nape kak N?"

Makcik N sengih2 dan menjawab.

"Laaa, kak N igt umur sara 44 tahun. Ada seseorg bagitau akak yg sara ni dah 44 tahun. Dan dah ada anak. "

Aku tergamam dan terkesima. Dalam hati aku berkata xkan le makcik N rabun sgt sampai x dpt beza umur aku. Tgk le fizikal dan rupa aku camne. Huhu. Dan tetiba makcik Z yang berada berhampiran kami menyampuk.

"Ish, kak N ni, takkan la x dpt tgk sara ni muda lagi. Saya tgk pun dah tau sara ni belum kawin lagi, apatah lagi dah berusia 44 tahun. Ish!"

Makcik N tersengih dan berkata.

"Mana la akak tau. Dah ada org yang bagitau akak camtu. Akak pun igt betul la. Tu yg akak kata, awet muda betul si sara ni. Umur dah 44 tahun tapi muka muda lagi."

Aku pun hanya memandang makcik Z dengan senyuman yang dibuat-buat. Aku terkejut sebenarnya. Nilah pengalaman pertama aku, ada org igt aku ni berumur 44 tahun. Huhu, biar betul. Sedangkan ramai org tak percaya aku dah berusia 24 tahun dan igt aku masih bersekolah menengah. Ni kan pula ada sorang makcik kata aku dah umur 44 tahun. Adusss... Biar betul?

Aku pun nak meyakinkan diri sendiri, aku tanya kat beberapa orang kwn aku, muka aku ni nampak tua sgt ke? Badan pula sederhana je. Takdelah gempal ke.. Kwn2 aku semua terkejut dgn cerita aku. Dan ramai yg mengatakan makcik tu rabun atau jenis yg terlalu lurus. Juz dpt sesuatu information and terima tanpa mengkaji kebenarannya.

Even budak sekolah rendah pun akan tau yg aku ni bukannya berusia 44 tahun. Entah la apa yg x kena dgn makcik tu. Hairan juga ya.. Kalau juz makcik tu anggap aku ni dah kawin, aku boleh consider lagi. Sebab baya2 aku ni memang ramai dah kahwin. So, normal la tuh. Yang x tahan nya umur tu! Tolong laaa...

Yang buat aku kaget tu, makcik N ni bukannya calang-calang orang. Dia wanita berkerjaya. Bukannya Tea Lady ke... Tapi pen. pegawai juga. Dia dah lama keje situ. Berpuluh-puluh tahun dah. Bermula hanya sebagai kerani dan naik pangkat. Walaupun hanya lepasan SPM. Sepatutnya bagi seseorang yang dah lama bekerja, mesti dia ada capabilty utk identify sesuatu kan.. Tambahan pula, takkan la dia x dpt buat agakan ttg umur seseorang. Bukanlah nak precise angka, tapi at least x jauh bezanya. 24 ke 44 tu 20 tahun beza tuh. Waaaaa!!!

Ada juga kwn2 aku beri opinion yg maybe makcik N tu bergurau. Aku pun x pasti. Yang aku dpt lihat, dia serius je masa berckp tuh. Xtau la kot dia melawak serius. Tapi, apapun dia tak patut ckp camtuh. Huhu..

Apa pendapat kwn2 semua? Aku balik keje pada hari tersebut, aku dok membelek muka sendiri kat cermin, nak tgk tua sgt ke muka aku??? Ermp, biasa je aku tgk. Hehehe.. Aku cerita le hal ni kat mak aku & mak aku boleh buat lawak. Mak aku tulis dalam SMS camni -->

Alaa long, awat x hbq kat makcik tu kata, mmg betoi long dah 44 tahun dan long ada anak sebaya makcik tu. Mak la anak long.

Aku gelak gile baca SMS mak aku tuh. Hahahahahaha. Kelakar la mak aku ni. Biar lah makcik N tu. Asalkan dia bahagia sudah. Lantak la dia nak ckp apa pun. Mungkin dia memang seorang yg lurus bendul atau pun sekadar gurauan.

Setakat ni je la dulu. Jumpa lagi!

P/S: Kiranya aku sebaya makcik N tu la kan?



Thursday, September 6, 2007

Niat

Assalamualaikum

Lama-lama sekali baru dapat jenguk dan update blog ni. Biasalah, banyak keje. Kdg2 tu terlintas juga kat hati ni nak curi juga masa keje utk update blog. Tapi, cuma terlintas je lah. Hehe

Kejap je masa berlalu, tak lama lagi dah nak tiba bulan Ramadan. Bulan yang aku nanti-nantikan. Bestnya.. Bulan utk menambah amal jariah dan pahala. Cuma yg agak sedih, aku berpuasa tanpa mak & adik2, tanpa kwn2 di sisi. Memang la housemate aku ada je, tapi x berapa rapat lg.. Satu relationship tu memang take some time utk become closer.

Ermp, seminggu aku x update ni, ada la beberapa hal yg telah terjadi. Antaranya aku dah berjaya apply master. Baru APPLY k. Satg ada yg salah faham pulak. Hehe.. Dapat sambung ke x, x pasti lagi. Semua tu bergantung kepada rezeki. Niat dah ada, usaha pun dah, so tinggal berdoa dan tawakal kat Allah. Kalau dipanggil utk interview, aku pegi. Kalau x, teruskan hidup seperti biasa. **merepek**

Sebut psl niat juga, ada byk niat aku yg belum aku kabulkan. Ada je halangan.. Takpelah, aku akan cuba merealisasikan niat2 tu.

Apa lagi ye yg aku boleh coretkan disini..? Sejak sibuk dgn keje ni, aku selalu kekurangan idea utk blogging. Maybe sebab byk sgt berfikir psl keje, tu yg jadik camni. Otak dah penat sgt. TV pun aku dah kurang tgk. Sedih juga. Newspaper x penah baca pulak tu. Masa kat ofis lama, tiap2 hari x missed baca paper. 2 pulak tu, berita harian dan utusan. Sekarang langsung x baca. Berita kat TV pun x tgk. Waaaah, risaunye dgn diri aku sendiri. Adakah ini menunjukkan aku dah xde life luar????

Aku x boleh biarkan menda ni berlarutan. Aku kena buat sesuatu. Aku kena curi masa membaca dan menonton TV juga. Penting utk perkembangan minda aku. hehehe.. Aku mesti membantu diri sendiri.

Oklah, kita kalau nak berubah, x boleh tangguh2, nanti x jadi. So, aku stop sini jelah, nak pi baca newspaper jap. Jumpa lagi!

P/S: Selamat melalui hari khamis terakhir di bulan Syaaban, sebelum masuk Ramadan.;p

Thursday, August 30, 2007

Di Ambang Kemerdekaan

Assalamualaikum

Selamat Menyambut Hari Merdeka yg Ke 50 esok! Hehe,starting blog hari ni penuh bersemangat patriotik. So, apa plan kwn2 sepanjang 3 hari bercuti ni? Aku mcm last week juga, pagi2 sok aku nak blk S.Alam. Windu lg.. Memula plan nak blk ptg ni juga. Tapi, bila difikirkan balik, xmaulah bersusah payah berebut-rebut dgn org ramai yang nak celebrate merdeka tgh mlm ni.

Biasa la bila jadi pengguna setia perkhidmatan awam ni. Aku macam x sanggup je berhimpit-himpit sampai nak pengsan. Erm, kalau ada kereta sendiri kan best.. Oh ya, sebut psl kereta, kereta kwn2 semua dah pasang bendera Malaysia belum? Kalau awal bulan Ogos hari tu, ramai yg memberi alasan, "Awal lagi lah, pasang hujung2 bulan la baru feel tu ada..." So, hari ni dah 30hb, tinggal beberapa jam lagi kita akan menyambutnya. Tapi yang sedihnya, tak ramai yang memasang bendera di kereta mereka.

Kenapa ya? Ermp, ada juga di antara rakan-rakan aku menegaskan bahawa patriotik itu tidak semestinya ditunjukkan dgn cara memasang bendera. Ye, memang betul. Ada byk cara untuk menunjukkan sikap kasih dan syg kita kepada negara kita. Tapi dgn cara memasang bendera di kereta,di rumah, di ofis adalah salah satu cara yang paling mudah utk dilaksanakan. So, kenapa kita tidak mahu melakukannya? Setakat cara yang senang tu pun kita x nak buat, apatah lagi cara lain yang hebat dan susah. Betul tak?

Itu pendapat aku je la. Kalau ada yg x setuju tu, maaf lah ye. Ada juga rakan aku yang memberikan alasan, tahun ni x dpt bendera free. Ish, takkan la bendera yg berharga kurang RM5 tu pun x boleh beli. Nak tunggu free je, jenuh la. Lagipun apa la slhnya berhabis setakat RM5 utk menunjukkan kebanggaan kita terhadap negara kita. Dalam 12 bulan, sebulan je kita pasang bendera Malaysia. Susah sgt ke...

Aku ni kalau aku ada kereta, memang aku akan pasang bendera. Dekat meja ofis pun dah ada. Tapi, entah le, hak masing-masing kan.

Lagi satu, awal bulan Ogos lalu, aku tgh menonton TV dgn kwn2 aku. Tgh2 tgk tu, ada berita psl kemerdekaan Indonesia. Yang membuatkan aku nak cerita kat sini adalah diorang sambut Merdeka dgn solat sunat Hajat, membaca Al-Quran dan aktiviti kegamaan yg seumpamanya lah. Bagus kan? So, apa slhnya kita juga melakukan perkara yg sama untuk meraikan kemerdekaan negara kita tgh mlm ni.. Tak perlulah dgn berhimpit2 sesama lelaki dan perempuan, overnite di luar semata2 untuk countdown Merdeka. Cukuplah dgn overnite di rumah, solat dan berdoa moga negara kita terus maju, dan aman. Moga Allah melindungi negara kita dari mala petaka dan bencana.

Yang mana lagi baik buat negara kita? Daripada kita sekadar countdown detik 12 mlm utk raikan Merdeka, lebih baik kita memohon kepada Allah utk kesejahteraan negara kita. Tu pendapat aku lah. Kot ada yg mengamuk pulak bila baca artikel aku ni. hehe..

Itulah luahan rasa aku utk merdeka kali ni. Mari kita sesama laungkan merdeka,merdeka,merdeka!

P/S: Aku akan pastikan aku berdoa utk negara kita mlm ni. Kwn2?

Saturday, August 25, 2007

Rakyat Malaysia Tak Prihatin?

Assalamualaikum

Weekend ni aku blk Shah Alam. Disebabkan tersgt le rindu.. S.Alam ni dah jadi macam kampung kedua aku pulak. Xpelah, nak blk Kedah, xsempat la, dua hari je.

So, petang semalam, lepas keje, aku blk umah dulu. Salin baju, solat Asar, & pack baju-baju yg nak dibasuh (umah baru aku xde mesin basuh,huhu) & baru bergerak ke bus stop. Jalan kaki je. Boleh thn jauh jugak arr.. Sejak berpindah tmpt keje, & umah ni, aku rasa life aku dah berubah. Yelah, aku byk berjln je. Pergi keje pun berjln je, pegi mkn pun jln.. Takpelah, boleh jugak aku kuruskan bdn aku yg meng'chubby' ni. Hehe..

Actually, bukannya nak cerita psl kisah aku berjln kaki, ada menda lain, yg pastinya related dgn title aku kali ni. Aku tunggu bas dari UPM utk ke KTM Serdang lama jugak. 30 minit. Berdiri pulak tu. Lenguh gile kaki aku. Then masa bas smpai, lagi sekali aku terkejut. Ramai sgt2. Mcm tin sardin. Padat,mampat. Hehe.. Tapi disebabkan keinginan aku nak blk meluap-luap, aku selit2kan juga diri aku ni di celahan org ramai. Dan aku berjaya menempekkan diri aku dkt2 dgn driver.

Padahal time tu kul 6ptg lebih dah. Supposed pekerja2 dah kurang. Maybe students la kot semua tu. Dgn susah payahnya aku cuba mem'balance'kan diri sendiri semasa bas bergerak. Berkat kesbrn aku, aku boleh je bertahan tanpa menganggu kestabilan org lain. Hehe, merepek pula aku ni.

Nak dijadikan cerita, belakang aku ada sorang mamat foreigner. Dari raut wajah dia, persis orang putih, tapi bahasa yg dipertuturkan x pulak penah aku dgr. Bukan Bhsa Inggeris la. Si mamat omputih tu mencuit bahu driver & berkata :

"I want to go to Pasar Malam."

Driver tu sengih2 dan mengangkat tgn menunjukkan maksud nanti. Lepas tu driver merungut dalam Bahasa Melayu, dan berkata :

"Apa pasar2 mlm pulak. Ada ke pasar malam hari ni? Susah2 aku bwk je dia smpai KTM, dah tu ckp, ni la psr malam nye."

Aku pun berfikir dalam hati, tak patut betul la si driver ni. Niat nak menipu dan mempermainkan si mamat omputih ni pulak. Tapi, oleh sebab aku x berkaitan dgn depa dua org, aku senyap je la. Bas tu pulak stuck dlm jammed kat tgh2 kwsn Serdang. Bila nak smpai dkt South City Plaza, si mamat omputih tu lagi sekali mencuit driver dan berkata :

"Pasar malam is not around here, that is South City Plaza!"

Driver pun buat tak tau je. Maybe malas nak layan agaknya. Aku agak bersimpati la dgn si mamat omputih ni. Cuba bygkan kalau kita berada di negara mereka, dan kita mengharapkan ada di kalangan rakyat mereka membantu kita, tapi apa yang jadi adalah seperti situasi driver tu, mcm mana ye? Apa perasaan kita? Tapi cerita ni belum abes lagi...

Tiba2 si mamat omputih tu mencuit aku dan bertanya:

"Is that South City Plaza?"

Aku pun mengangguk dan berkata :

"Yup, are you sure there is a pasar mlm today?"

Si mamat tu menjawab:

"I'm sure,usually I go to pasar mlm by walk from UPM, but its not around here. Here is too busy."

Aku pun berkata lagi :

"Nope, I think Pasar Mlm is on Monday & Thursday. My friends told me that."

Si mamat omputih tu menggeleng2 kan kepala dia dan berkata:

"No,no, I'm sure, pasar mlm is on Monday & Friday. I'm living in Malaysia about 2 years. I'm living Mines, South City Plaza.."

"Can you tell the driver in Malay that he made a mistake?"

Ayak, aku terkulat2. Mampus aku x bagitau, sebab aku tau driver tu saja berpura2 dan malas nak layan si mamat omputih tu. Aku hanya tersengih. Dan aku pun amat yakin bahawa pasar malam xde semalam. Ari khamis yg ada pasar mlm tu. Tapi dah si mamat omputih tu beriya sgt, malas nak bertekak. Dan ada sorang lelaki berbangsa India mungkin yang berada di depan aku menyampuk :

"He doesnt know where is the pasar mlm,he's new driver here."

Lelaki India tu pun saja nak back up driver tu, sebab dia pun tau driver tu saje buat tak tahu. Aku pun berkata :

"He understand what are you talking about, but maybe he doesnt know where is the pasar mlm."

Si mamat omputih tu mengerutkan dahi dia tanda tak puas hati dgn penjelasan kami. Dan dia merungut dalam bahasanya. Aku menggagak yg dia mungkin sumpah seranah driver tu. Hehehe.. Sampai je dkt dgn South City Plaza, dia tekan loceng dan nak turun. Dia ajak kwn dia turun. Aku rasa dia nak bwk kwn dia tu jln2 psr malam. Coz kwn dia nmpak cam terpinga2 dan baru kat situ. Masa bas stop & pintu dibuka, sebelum si mamat omputih tu turun, dia sempat menegur driver tu :

"Excuse me Sir, if you dont know where is the pasar mlm, dont be a driver!"

Serentak dgn itu, driver tu gelak kuat. Ermp... Aku pun terkejut. So, apa yg korang fikirkan? Nampak sgt rakyat kita kurang prihatin kan? Kita sepatutnya membantu org yg memerlukan, tambahan pula pelancong asing. Bukankah tahun ni adalah Tahun Melawat Malaysia. Mcm mana kita nak menjayakan program Melawat Malaysia kalau sikap kita seperti driver tu? Driver tu telah menunjukkan sikap yang tidak baik kepada pelancong. Nanti disebabkan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Mana lah kita tahu, mungkin si mamat omputih ni akan berceritakan kisah ini kepada saudara2nya yg berada di kampung halamannya dan mereka pun tidak akan berkunjung ke Malaysia lagi. Tahun Melawat Malaysia 2007 tidak akan berjaya lah. Kan???



Harap perkara seperti ini tidak terjadi lagi...

P/S: Welcome to Malaysia..

Wednesday, August 22, 2007

Rindu

Assalamualaikum

Hai kwn2.. Sihat ke semua? Dah lama sgt aku x blogging. Rindu sgt. Aku tersgt le sibuk. Sejak berpindah tmpt keje ni, aku xsempat nak jenguk blog kekwn & juga x sempat nak ym. Huhu, padan muka aku. Dulu byk sgt masa terluang. Nipun aku dtg cc jap. Mata dah berat sgt dah. Kalau ikut hati rasa nak je terus tido. **sigh**

Oklah, actually, aku nak jwb tag Kakluna ttg 8 Things about me. Letih juga nak memikirkan time2 gini. Tp, xpelah, aku cuba jwb secara random je. Aku rasa x perlu le ada kaitan dgn no 8 pun kan? Kan kakluna kan kan??

8 Things about Me :

1) Aku ni sgt la fussy about kebersihan smpai le budak umah aku dulu naik rimas. Tp bg aku xde la fussy sgt, normal la tuh. Huhu...

2) Aku ni hantu laksa. Memang feveret aku tuh. Bukan setakat suka mkn, tp aku juga pandai masak laksa. Hehehe..Perasan pulak. Since Form 2 lg aku dah pandai masak laksa. Dan aku boleh mkn laksa setiap hari tanpa jemu. Cuma mslh akan timbul jika aku mkn setiap hari. Iaitu jerawat akan naik. Waaaahhh...

3) Dulu2 aku kuat mkn. Aku boleh mkn ayam KFC 4 ketul sekali mkn. Tp, sekarang dah x boleh, nak muntah. Tp yg peliknya, dulu aku x demok, skng ni yg demok. Huhu..

4) Suka sgt cium kucing dgn hidung. Walaupun perbuatan tu x elok, tp aku nak juga buat. Kucing ni ada bau spesel, wangi sgt. Hanya org yg minat kucing je fhm apa yg aku maksudkan.

5) Menurut kwn2 aku, aku ni berckp dgn kelajuan yg maksima. Hehe.. Sesiapa yg baru berkenalan dgn aku nescaya x kan fhm dgn apa yg aku ckpkan. Padahal bagi aku, biasa je thp kelajuannya. Tiap kali berurusan dgn sesiapa dlm telefon terutamanya psl keje, aku mesti terpaksa mengulanginya 2,3 kali kerana diorang x fhm apa yg aku cuba smpaikan. Sedey x?

6) Aku ni penyayang orgnye.. Hehe, xde idea dah la..

7) Suka salin resipi dan suka msk. Sekarang ni tgh berangan2 nak memiliki restoran yg mempunyai cawangan di seluruh Malaysia. Nak msk mknn tradisional. Coz aku x berselera kat western food nih. Ikut selera sendiri pulak kan..

8) At last yg terakhir dah, dan aku xtau apa lg psl diri aku. Haha, ngantuk ni.

Sekian dulu buat masa sekarang. Coz aku nak blk umah, mandi & tido. Mata aku dah pedih. Yelah lense x buang lg dari kul 8pg tadi. Nanti aku update dgn cite2 yg best ok.


P/S: Aku dilanda rasa rindu. Rindu kat umah di shah alam, rindu pada mak, rindu pada roommate aku, rindu pada bestfren aku, rindu pada ...... Sape lagi ya?

Thursday, August 9, 2007

Hidup Umpama Roda

Assalamualaikum

Entry kali ni more on luahan perasaan aku. Huhu.. Mood x berapa nak ok, since semalam. Ada kes yg menyebabkan aku jadi camni. Tapi, xpelah, sementara aku ada masa utk blogging ni, aku keep writing le. Mana la tau, next week aku tukar keje, maybe aku x sempat nak update or even utk baca blog kekwn pun dah xleh. Esok (Jumaat) adalah hari terakhir aku kat ofis ni. Nak kata sedih tu xde la pulak coz aku keje sini baru 4 bulan lebih. Tak sempat nak kutip byk memori kat sini.

Refer kat title entry kali ni, "Hidup ini umpama roda, kadangkala kita berada di atas, dan kadangkala kita berada di bawah". Kwn2 semua setuju x perumpamaan itu? Aku setuju sebab ada rasionalnya perumpamaan itu utk dikaitkan dgn kehidupan. Yelah, sepanjang kita hidup di muka bumi ini, cuba igt kembali, adakah kehidupan kita sememangnya ceria dan gembira setiap hari tanpa pernah berduka atau berduka je setiap hari tanpa pernah gembira?? Atau sepanjang hidup kita, kita xpernah rasa susah utk apa2 perkara sekalipun? Itu adalah sekadar contoh.

Apa yg aku cuba jelaskan adalah, hidup kita ni x selalunya indah, ceria, gembira.. Hidup kita ni ibarat makanan. Utk menghasilkan makanan yg sedap, pelbagai ramuan perlu dimasukkan. Kadangkala makanan yg kita hasilkan tidak sedap, tapi setelah berulang kali kita praktis, akhirnya makanan kita menjadi sedap. Itulah kehidupan. Utk mengharungi kehidupan, pelbagai rasa kita alami, susah, perit, duka, sakit, senang, gembira, ceria, sedih dan pelbagai lagi. Semakin bertambah usia kehidupan kita, semakin matang lah diri kita. Jika kita belajar dari kesilapan.

Aku ni bukanlah seorang yg pandai berfalsafah, sekadar berkongsi pendapat aku je lah. Mungkin ada antara kita yg x bersetuju..

Mcm hari ni, aku dlm mood sedih, tapi maybe esok lusa aku akan kembali hepy. Hehe.. Tah apa2 tah aku merepek ni. Sorry la jika ada kwn2 yg kurang fhm writing aku. Biasa la bila dipengaruhi oleh emosi. Waaaahhh.. Opps, baru kejap tadi HR Manager dtg jumpa aku & suruh aku sign surat resign. Rupa-rupanya hari ni le last day aku. Camne aku boleh silap buat kiraan ni. Ceh, hampeh betul. Nasib baik aku dtg hari ni. Satu je yg aku akan windu bila dah x kerja sini. Aku akan windu comp Mac aku ni. Huhuhu.. Yelah memang bukan aku punya, dipinjamkan oleh ofis, tapi syg beb.

Takpelah, tu lah part of life yg aku perlu lalui. Sume menda di dunia ini tidak kekal. Contohnya, jasad kita ni hanya dipinjamkan oleh Allah S.W.T.. Sama la dgn comp Mac ni, hanya dipinjamkan oleh ofis aku buat sementara. So, bila time nya dah sampai, I need to give it back. Ermp.. So, advise utk diri aku sendiri, x perlu risau dan susah hati utk segala dugaan yg melanda diri aku. Sesungguhnya segala dugaan itu adalah ujian dari Allah S.W.T.. Allah turunkan ujian utk hambaNya kerana Dia sygkan kita dan utk mengingatkan kita kepadaNya. Huhu, insaf..

Dah le melalut pulak aku. Nanti bila aku ada masa aku update lagi ok. Tima kasih kat kwn2 yg selalu spent masa baca blog aku yg serba kekurangan ni. (eh2,ada ke org baca?)

P/S: Allah itu Maha Adil

Wednesday, August 8, 2007

Seksaan Kubur

Assalamualaikum

Tgk tajuk entry aku hari ni, agak menyeramkan. Bukan niat utk menakutkan, tapi niat aku hanya utk mengingatkan diri sendiri dan umat Islam lain tentang wujudnya seksaan dalam kubur, so jaga amalan kita. Aku dpt gambar2 & kisah ni dari email yg diforward oleh seorang kwn aku. Ia dpt memberikan keinsafan kpd kita. Cerita ini dapat membuktikan kebesaran Allah S.W.T..



(On this photo a 18-year old young man who died in one of hospitals of Oman.) Di gambar ini adalah seorang pemuda berusia 18 tahun yang meninggal di salah satu rumah sakit di oman. (The corpse of the boy has been dug out from a tomb in 3 hours after his funeral under the insisting of his father.) Mayat pemuda tersebut digali kembali dari kuburnya setelah 3 jam dimakamkan yang disaksikan oleh ayahnya. (The boy died in hospital and has been buried under the Islamic law and on the same day after obligatory ablution of the body.) Pemuda tersebut meninggal dirumah sakit dan setelah dimandikan di makamkan secara islam di hari itu juga. (However after funeral the father has doubted of the diagnosis of doctors and wanted to identify the true reason of his death.) Tetapi setelah pemakaman ayahnya merasa ragu atas diagnosis doktor dan menginginkan untuk diidentifikasi kebenaran penyebab kematiannya.



(Relatives and his friends shocked when they saw the corpse.) Seluruh kerabat dan teman - temannya begitu terkejut saat mereka melihat kondisi mayat. (He was completely different within 3 hours.) Mayat tersebut begitu berbeza dalam 3 jam. (He turned grey as the very old man,) dia berubah tampak ke abu - abuan seperti orang yang sudah tua .
(with traces of obvious tortures and the most severe beating,) Dengan tampak jelas bekas siksaan dan pukulan yang amat keras (and with the broken bones of hands and legs, with the edges broken and pressed into a body.) dan dengan tulang - tulang kaki dan tangan yang hancur begitu juga hujung hujungnya sehingga menekan kebadannya.

(All His body and face were full of bruise.) Seluruh badan dan mukanya memar. (The open eyes-showed hopeless fear and pain.) Matanya yang terbuka memperlihatkan ketakutan, kesakitan dan keputus asaan. (The blood obviously attributes that the boy has been subjected to the most severe torture.) Darah yang begitu jelas menandakan bahwa pemuda tersebut sedang mendapatkan siksaan yang amat berat.



(Close relatives of the dead man have addressed to Islamic scientists who have unequivocally declared that it is available results of tomb torture which the Allah ( s.w.t) and in the Hadis of Prophet Muhammad (s.a.w) have warned.) Sebagai penutup dari orang yang meninggal tersebut semuanya di tujukan kepada Ilmu pengetahuan tentang Islam yang mana tidak dapat dipungkiri lagi keterangannya bahawa siksa kubur itu benar adanya seperti yang di peringatkan oleh ALLAH SWT dan Nabi Muhammad S.A.W.

(The shocked father of the boy has admitted that his son was spoilt, did not do Solat, and had a carefree way of life, having involved in different sins.

Each died person comes across tests in the tomb for exception Shahids who died in Jihad on the way of Allah. This is first terrible test which the person comes across before the Doomsday.

In Hadis of Prophet Muhammad (s.a.w):

- After the death the spirit of died person will return to a body then two Angels will come, Munkar and Nakir, and will ask: "Who is your Lord?" he will answer: "my Lord - Allah ". Then they will ask: "What is your religion?" he will answer: "My religion - Islam". Then they will ask him: "Who that person who has been sent to you?" he will answer: "He is the Prophet of Allah ". Then they will ask him: "How do you know?" He will answer: "I read the Book of Allah and trusted Him.

And then from heavens the voice will come: " My Slave has told the truth, lay it to bed from Paradise and open the Gate of Paradise " - then it will be full of pleasure and he begins to feel paradise pleasure, and his tomb becomes spacious, that eyes can reach.

The Prophet of Allah Muhammad (s.a.w) said about the sinners. After the death the spirit of died person will return to the body then two Angels will come and ask, "Who is your Lord?" he will answer: "I do not know". Then they will ask: " Who that person who has been sent to you?" he again will answer: I "do not know" - and then from the sky the voice will come: "he told a lie, Put him into a box from fire and open before it the Gate of a hell! "-then it will be captured with heat of the hell, and his tomb becomes narrow and the edges will be compressed.

In Hadis it is also said, that Angels will severely beat the sinners during interrogation in the tomb and this torture will be awful. It is informed also, that our Messenger (s.a.w) supplicated to Allah to protect Him from tortures of a tomb and asked other people to do so.

The history of 18-year old young men is a sign for believers and this is only next fairy tale for whom hearts are sealed by Allah. They look and do not see, listen and do not hear?)

P/S: Text edited by me - Bersama-sama la kita berubah ke arah kebaikan

Tuesday, August 7, 2007

3 hari di kampung

Assalamualaikum

Waah, syok betul dpt spent masa kat kampung. Bukan la real kampung coz umah aku kwsan taman. Tp 'kampung' refer to hometown. Actually kepulangan ku ke kampung kali ni xde sesape pun. Juz me & my youngest sis. Mcm aku cite dlm entry sebelum ni, aku blk teman adik bongsu aku tu la. Mak aku pi antar angah ke Kuantan.

So, on da way blk ke sana, alhamdulillah. Xde apa problem serious, juz mslh kesejukan melampau je. Sejuknya tu kat muka je. Hehe.. Maybe sistem aircond bas AB Ekspress tu maju sikit dari yg lain. Even kita tutup pun, masih ada aircond yg keluar melalui lubang kecik yg memang disediakan utk tujuan itu. Huhu.. So, aku ambik inisiatif menutup muka aku dgn tshirt yg aku punggah dari beg baju aku. Nasib baik aku bwk beg naik atas sekali.

So, dpt le aku tido dgn nyenyak.. Smpai Jitra,mak aku jemput.(dia belum bertolak ke Kuantan lg). Aku sempat le sembang2 dgn mak aku lebih kurang sejam sebelum mak aku bertolak ke Kuantan. Sedih pulak, x smpat nak bercerita panjang. Dgn angah aku pun, kejap je dpt berbual. Lepas mak aku bertolak, aku pun menyambung tido. Sedap sungguh tido atas katil kat umah. Hehe..

Tghari Sabtu, aku cuma goreng ayam & masak sup ayam utk lunch aku & adik aku tu. Adik aku tu bab mkn x byk kerenah. Senang le nak jaga. Janji ayam. Hehe.. Pas mkn, aku sambung tido blk. Hahaha, blk kampung utk tido. Patut x?? Ptg sikit aku bwk adik aku jln2 pekan Jitra. Xdelah betul2 pusing pekan Jitra pun. Juz pi bank, kedai kain, & pizza hut. Pi bank, ambik duit nak belanja adik aku, then pi la cari2 kain yg cantik mata aku memandang utk buat baju raya adik aku dan utk ku jua.

Pilih punya pilih, adik aku berkenan kain kaler purple. Aku plak kaler oren lembut. Cantik gak lah, di mata aku dan adikku. Pastu kami dua pi mkn pizza. Aku dah janji nak belanja adik aku mkn pizza hut. So aku pun pesan la anniversary meal 3. Yg ada regular piza tuh. Aku pilih chicken supreme. Stuff crust lak tuh. Yummy yummy.. Last2 mkn x abes pun. Muak.. Huhu. Membazir plak rasanya.

Mlm tu xde agenda lain selain dari menonton TV. Pg ahad pun aku blur2. Konon nak pi rumah kwn aku, tapi dia pulak xde kat umah. Nak pi umah tokwan aku, aku segan nak pi sorg. Adik aku sekolah ptg. Form 1.. So, aku x pi mana pun. Cuma sebelah ptg, aku gagahkan diri pi antaq kain kat makteh (tailor). Pi ukur bdn,ternyata aku makin bulat sbb ukuran dulu jauh bezanya dgn skrng. Huhu.. Adik aku bagi baju contoh je. Senang.. Dan sekali lagi mlm tu aku melepak tanpa berbuat apa..

Pagi Isnin,lepas settlekan masak utk adik aku, aku buntu kebosanan. Aku cuma keluar pi amek duit, pi beli topup, then pi cari cucoq cempedak yg dah digoreng. At last jumpa jugak. Aku beli RM2, dpt le 13 biji. Ok la tu compare than kat Shah Alam. Haha.. Aku sempt pi supermarket belikan adik aku, air coklat dutch lady yg besaq & biskut Jacob high calcium sekotak. Utk dia mkn lepas aku blk shah alam. Sementara nak tunggu mak aku smpai dari Kuantan.

So, dgn berat hati + sebak di dada, aku terpaksa tinggalkan adik aku mlm hari Isnin. Mak aku pun x smpai lagi dari Kuantan. Sedih aku, menitis jugak airmata aku ni. Sensitif jugak aku ni. Kwn aku jemput aku & tolong antarkan aku ke stesen bas. Tima kasih le pada kwn aku tu. (",)

Opps, lupa nak cerita. Sepanjang 3 hari tu jugak, puas la aku peluk cium kucing aku Boboy tu. Manja juga dia.. Tapi yg xlaratnya, dalam sehari lebih 5 kali dia minta mkn. Camne la tak demok. Huhu..Pagi tadi aku smpai shah alam pukul 5pg. Terus sambung tido lagi. Then pagi ni kena dtg ofis. Nasib baik x berapa letih. Dlm bas mlm tadi, aku tido je spjang jln. Sedap plak kusyen bas transnasional tu. Mcm ikut postur bdn plak. Hoho..

Oklah, aku skrng tgh sibuk cari umah berdekatan tmpt keja baru aku tuh. Hope dpt yg elok & bebudak umah yg sejiwa. hehe

P/S: Lapar nih, xsbr nk blk keje carik nasi. Yumm Yumm..

Friday, August 3, 2007

Balik Kampung

Assalamualaikum

Selamat Hari Jumaat. Happy2 day.. Wah3x,hehe.. Aku teruja betul kalau tiba je hari Jumaat. Tiada sebab lain melainkan esok & Sabtu cuti. Yabedabeduuu! Tambahan plak aku nk bertolak blk kampung mlm ni. Bas aku pukul 10.30pm. AB Ekspress turun Jitra. Actually aku nak amek tiket bas Transnasional. Mmg bas tu je la yg jadi feveret aku kalau naik dari Shah Alam. Kalau dari KL aku prefer Plusliner. Tapi, tiket Transnasional abes. Memang sume bas kehabisan tiket, tiket aku ni pun tiket org reject. Huhu, xpelah,janji balik kampung.

Aku pun heran napelah ramai sgt blk kampung ni. Nak kata cuti midsem, aku rasa x pulak coz budak umah aku yg masih study x cuti pun. Nak kata cuti panjang,lagi le tak. Ermp, mungkin depa sume blk sbb ada hal mcm aku kot. Heee..

Tapi, sebelum blk mlm ni, aku ada byk hal yg nak kena settle kan. Td lunch hour, aku blk umah jap. Blk kutip kain kat ampaian (baru sidai semlm,tapi dah kering), aku basuh baju kurung yg aku rendam semlm & sidai semuanya.. Lipat baju2 yg dikutip, & lipat baju roommate aku sekali. Hee,terlebih rajin pulak. Saje, rimas mata ni dok tgk lama sgt baju dia di ampaian. Then aku menyapu kat bilik,kemas2 sikit apa yg patut kat meja mkn. Bersepah je. Bebudak umah mkn kuih2 tak bersimpan.

Memula plan nak juga le lelap mata seminit dua rehat tadi. Tapi, x sempat. Siap sume keje pun dah pukul 2ptg. So, melangut TV je sementara tunggu nak pi ofis blk. Ptg ni aku nak blk keje awal sikit (padahal selalu blah awal), nak pi shopping apa yg patut kat family. Buah tangan.. Plan nak beli kain nak buat baju raya. Hrp jumpa yg lawa2 dan berpatutan la. Aku nak pi psr mlm dekat Padang Jawa. (",) Aku suka pasar mlm. Hehe..

Masa kat umah tadi, mak aku called. Pagi td pun dah called. Semlm pun dah. Hehe,kerapnyee mak aku tepon. Byk menda dia nak cite.. Actually, aku kena blk kampung sebab nak kena teman adik bongsu aku kat umah. Mak aku nak pi antaq kembaq aku ke Politeknik tmpt dia akan ngajar tu. Nun jauh si pantai timur.. Mana ek??? Hehe.. Mak aku x harap nak biar dia drive sorg2. So, aku blk menemankan adik bongsu aku je la.

Aku pun dah siap dgn planning nak pi mana bila dah smpai kampung nanti. Mak aku tinggalkan keta dia. So boleh le aku 'pinjam' sementara waktu. Hehe.. Aku plan nak ajak adik aku blk umah tokwan aku sat. Kot2 masih berbaki buah Durian & Rambutan.. Huhu. Then nak pi umah bestfren aku kat Kedah, Ckin. Sejak kwn aku ni pindah umah, aku x penah lagi le pi. Teruknyaaa aku. Boleh le pi bertanya kabar.. Ahad pulak aku nak pi umah besfren aku yg sesama study masa Degree. Wahida. Kat Simpang Empat A.star umah dia. Aku nak pi dgn bestfren sorang lg yg keja di Bandar Mahkota Cheras, Anem. Ish3, ramainya bestfren aku...

Sonoknye planning aku ni. Lgpun adik aku pi sekolah hari Ahad. Pas adik aku pi sekolah, boleh le aku terus pi umah Wahida. Dah jumpa Wahida, boleh le kami bertiga pi jln2 area pekan A. Star. Wahaha, tapi mesti x ramai coz ari Ahad. Orang sekolah & kerja. Aku pun dah 4 bulan x balik Kedah. Lama tuuu..

Taktau le smpat x aku nak fulfill sume planning tu. Hope smpt la.. Cuti hujung minggu je,plan mcm cuti berminggu2. Hehe. Mak aku pun dah siap beli barang mentah (ikan,ayam) kat aku. Kot aku nak msk.. Mak,mak, msih anggap aku mcm anak2 kecil. Padahal kalau aku nak masak, aku boleh pi beli. Hehe.. Xpelah, ok jugak camtuh.

Oklah, aku nak buat menda lain pulak. Nanti pas bercuti, aku update lagi.. Doakan aku selamat sampai ke kampung dan kembali ke sini ya..

P/S: Ala, 2 perkara penting aku kena buat, 1) amek lens aku kat kedai ptg ni,dah 3 bulan pkai yg expired,huhu 2) renew license aku...mcm nak lupa je nih!

Thursday, August 2, 2007

Kali ini rezeki ku

Assalamualaikum

Merujuk tajuk 'Redha', aku ada menulis berkenaan sesuatu yg aku tak perolehi. Tapi, kalau dah nak kata rezeki tu Allah nak bagi kat kita, x kemana juga..

"Sesuatu" yg aku maksudkan tu adalah berkenaan 'kerja'. Alhamdulillah, ptg hari aku post artikel 'Redha' tu jugak, tetiba aku dpt called dr U*M yg aku kena attend 2nd interview semalam. 1st interviewnya dah lama, bulan 6 kalau x silap aku. Mcm sukar nak percaya, pagi tu aku baru kecewa dan belajar utk redha, then ptg tu juga aku dpt called. Mungkin Allah nak menguji sejauh mana tahap keredhaan aku di atas ketentuanNya.

So, semalam aku pi la 2nd interview tu, dan sekali lagi, alhamdulillah, aku berjaya. Ya Allah,aku bersyukur di atas rezekiMu ini. Aku berserah kepadaNya,jika ini adalah yg terbaik buatku,aku redha. Tapi kita sebagai Muslim, perlu selalu berigt, Allah berkuasa utk memberikan rezeki kpd kita dan juga menarik balik segala apa yg dipinjamkan kepada kita.. Dan satu je pesanan buat diri aku sendiri, sentiasa redha dgn apa jua keputusanNya.

So seminggu dari tarikh ari ni, aku akan meninggalkan company ini. Aku bukan lagi Editor.. Tapi, xde la menyimpang sgt jwtan yg bakal aku galas nanti. Harap aku dpt bekerja bersungguh2 utk mencapai apa yg aku impikan. Hehe,poyo plak.. Dan yg paling best, insyaAllah esok aku nak balik kampung. Balik kampung....OoOoO,balik kampung..(Lagu Allahyarham Sudirman) Bestnya.. Aku nak jumpa kucing kesygn aku.. Boboy -->





Aku nak peluk2 cium kucing aku ni walaupun aku tau dia mesti xmau. Kucing aku ni agak sombong. Dia cuma akan dtg berbaik dgn aku bila dia lapar je.. hehehe..

P/S: Aku balik tangkap gambar kucing aku tu,then tunjuk kat sini ek..

Tuesday, July 31, 2007

Bahaya

Assalamualaikum

Hari ni aku nak berkongsi satu pengalaman seseorang berkenaan kes pukau. Aku copy dari buletin friendster. Sila lah berhati-hati apabila berkunjung ke tempat yg dinyatakan....


Hari ni hari malang bagi aku.
Something xbest jd kat aku. Hopefully
citer ni bleh jadi pengajaran kat
kwn2, especially utk dak2 uitm yg baru
dpt loan br2 ni. Aku dak uitm gak.

T/hari td aku g jalan2 kat PKNS,
sorg2. Mase tu aku br je hbis kelas.
Nk blk trus, bosan lak sorg2 kat umah.
So, aku decide better aku g jalan2 kat
PKNS utk hbiskan masa. Dak2 umah aku
mostly hbis kelas waktu ptg. Aku ni
jnis xske klu duk sorg2 kat umah.
That’s why la aku gatal gi jalan
sorg2, walhal sblm ni jarang sgt aku
kuar sorg2 ni.

Destinasi pertama aku kat PKNS tu,
Pasaraya Sri Kota. Aku x plan nk bli
ape2 pn, tp sj je la jln2..kot2 ader
brg bkenan di hati. Dlm aku duk belek2
brg tu, tbe2 datang 1 guy ni. Dia sapa
aku, dia ckp “Adik ni, anak Pak
Rahman?”. Aku cpat2 geleng. Aku ckp,
dia salah org.

Then, aku smbg belek2 brg. Tp guy tu
follow. Then, dia ajak g minum. Aku
ckp la xpe la, xbminat. Tp dia ckp,
xpe la.. Bli la dlu brg, nnt dia tgu.
Aku ckp, ok. Padahal aku cpt2 pegi
blkg rak2 brg..smbunyi2 nk kuar. Takut
aku. Gilo apo nk kuar minum dgn
stranger.. Dah nk smpai pntu kuar,
tbe2 dia bdiri dpn aku! Makk!!

Dari ctu, tragedi bmula. Aku xtau mcm
mane aku leh follow guy tu. Then blh
bagi kad bank aku n henset aku kat
dia. Aku mcm sedar masa tu, tp aku
bleh tgk je dia pgg kad bank n henset
aku. Ble dia da jauh dr aku, br aku
mcm tsedar. On d spot, aku blh blari
kejar dia, walhal aku b’baju kurung ms
tu. Sume org tgk aku, tp aku dh xtau
malu dh ms tu. Dia jln mcm lipas
kudung. Sekelip mata da lesap. Cam nk
nangis je aku ms tu..

Then, aku g ngadu kat guard kt ctu.
Dia suh aku wat report kat pengurusan
PKNS yg kat tgh2 PKNS tu (dpn McDonald
tu). Aku pn pegi la. Sampai kt ctu,
aku wat la report. Aku ckp la aku kna
pukau. Henset dgn kad bank lesap. Akak
kat kaunter tu tkejut sbb smlm pn jd
kes yg same. Bezanya yg kna smlm, 2
org guy..agen insurans. Kna d tmpt yg
sme aku kna. Dorang hilg lbih kurang
RM1000++ n henset jg rsnya. Aku ni
plak, bnasib baik la jg..xhilang duit
pn. Alhamdulillah.. Henset je la. Kad
bank aku xde duit. Loan aku pblem. So,
xde la duitnya. Hee…

Moral of the story, utk kwn2 kat luar
sne especially girls.. jgn duk
konfiden sgt jln sorg2. Dunia skrg ni,
mcm2 leh jadik. Kte duk igt, “Eleh, x
jd nye kat aku..”. Nnt da kna btg
hidung sdr, br nk sedar. Org ckp
ape, “nnt da t’hantuk, br nk
t’ngadah..” Xde gune nya.. Hati2 la
sentiase n make sure klu nk kuar, biar
la rmai2. Korg byg kn, 2 org lelaki
jln sesame pn blh t’kena…ini kan plak
kte kaum yg lemah ni. Hee..

K la, akhir kalam..baik gals or guys…
hati2 la ble kuar especially klu anda
ke PKNS. Utk dak2 UiTM, jaga2 dgn kad
bank anda. FYI, setakat ptg td..that
guy masih blm d tangkap. So, masih
bkeliaran lg la kot. Orgnya kurus
tinggi, kulit gelap, rambut pendek
ala2 askar. Hati2 ye kwn2..



8.02pm, Khamis, 26/07/07

From Izza..

P/S: Aku pun naik seram tiap kali pi kompleks PKNS Shah Alam. Even berteman pun risau jugak...

Monday, July 30, 2007

Redha

Assalamualaikum

Agak lama aku tak update blog ni. Mungkin sebab takde idea dan juga sebab2 lain yg tak dpt dinyatakan di sini.

Aku tgh frust kerana tidak memperolehi sesuatu. Sedangkan aku dah give full effort & berdoa & tawakal. Tapi, aku mengingatkan diri aku sendiri, jika kita sudah berusaha, berdoa, memohon pada Allah S.W.T., kita perlu tawakal dan berserah kepadaNya. Kita kena redha menerima apa jua keputusan, sama ada baik atau buruk. Itu yg sepatutnya. So, aku sedang cuba setting diri aku supaya redha dgn keputusan ini. Allah tau apa yg terbaik buat diri kita. Kalau Allah xnak bagi rezeki itu utk kita, mesti bersebab. Setiap ujian Allah utk kita adalah tanda Allah menyayangi kita.

Salah satu perkara yg harus dititik beratkan selepas kita melakukan solat sunat hajat pun, kita kena redha dan berserah kepada Allah yg Maha Agung dan Mengetahui. Kita telah berusaha,berdoa, so kita kena tawakal. Ya Allah,ampunkanlah hambaMu ni, aku redha dgn segala keptusan yg Engkau tentukan.


P/S: Kita sebagai manusia hanya mampu merancang,tapi Allah yg menentukan..

Thursday, July 26, 2007

Rezeki Kembar ku

Assalamualaikum

Semalam, 25hb adalah hari yg menggembirakan buat kami satu family. Kembar aku,angah dah berjaya dlm permohonan utk menjadi tenaga pengajar Politeknik. X perlu lah aku mention politeknik mana. **sengih**

At last dia berjaya juga mendapatkan pekerjaan menggunakan ijazah yg dia miliki. Alhamdulillah,bersyukur di atas rezeki yg Allah kurniakan ni. Walaupun bukan aku sendiri yg berjaya,tapi aku cukup gembira dgn berita baik ni. Yelah, sepanjang dua tahun selepas dia grad, aku dpt tgk perit jerih dia mencari pekerjaan, tapi mungkin ketika itu rezeki masih tidak berpihak kepadanya, dia tidak berjaya. Sekarang,semua penat lelah itu dah dibalas dgn kejayaan permohonan ni. Mungkin bagi org lain, perkara ni adalah biasa je, tapi bagi kami satu family, sgt2 lah bersyukur...

Kepada angah aku, aku berdoa dia berjaya selalu dalam apa jua perkara yg dilakukan. Sayang sgt dia..

Monday, July 23, 2007

Ralat

Assalamualaikum
Merujuk kepada post aku ttg Bulan Rejab, ini adalah pembetulan yg diambil dari Utusan. Mohon maaf di atas segala kesilapan.

Hadis palsu Rejab, Syaaban
Oleh MOHD. ASRI ZAINUL ABIDIN
Agama wajib dipelihara ketulenannya supaya tidak berlaku campur aduk antara rekaan manusia dan perintah Allah dan Rasul-Nya. Jika agama boleh direka cipta, maka wahyu sudah tentu tidak diperlukan, juga Rasul tidak perlu diutuskan. Oleh itu Islam mengharamkan pembohongan di atas nama agama.
Dalam persoalan hadis, ramai kalangan kita yang begitu tidak berdisiplin dalam memetik hadis-hadis Nabi s.a.w., begitu juga dalam menghuraikannya. Sebahagiannya langsung tidak mengambil berat persoalan kethabitan iaitu kepastian di atas ketulenan sesebuah hadis.
Apa sahaja yang dikatakan hadis terus sahaja dibacakan kepada masyarakat tanpa meneliti takhrij dan tahqiq (keputusan) para ulama hadis terhadap kedudukannya.
Lebih malang ada yang menyangka apa sahaja yang dikatakan hadis maka pastinya sahih dan wajib diimani.
Dengan itu apa sahaja yang mereka temui daripada buku bacaan, yang dikatakan hadis maka mereka terus sandarkan kepada Nabi s.a.w. tanpa usul periksa, sedangkan mereka lupa akan amaran yang diberikan oleh baginda Nabi s.a.w. dalam hadis yang mutawatir: “Sesungguhnya berdusta ke atasku (menggunakan namaku) bukanlah seperti berdusta ke atas orang lain (menggunakan nama orang lain).
“Sesiapa yang berdusta ke atasku dengan sengaja, maka siaplah tempat duduknya dalam neraka.” (Riwayat al-Bukhari, Muslim, dan selain mereka).
Berbohong menggunakan nama Nabi s.a.w. adalah satu jenayah yang dianggap sangat berat di dalam Islam. Perbohongan atau berdusta menggunakan Nabi s.a.w. adalah menyandar sesuatu perkataan, atau perbuatan, atau pengakuan kepada Nabi s.a.w. secara dusta, yang mana baginda tidak ada kaitan dengannya.
Ini seperti menyebut Nabi s.a.w. bersabda sesuatu yang baginda tidak pernah bersabda, atau berbuat, atau mengakui sesuatu yang baginda tidak pernah melakukannya.
Maka sesuatu yang dikaitkan dengan Nabi s.a.w. sama ada perkataan, atau perbuatan atau pengakuan, maka ia disebut sebagai al-hadis.
Namun menyandar sesuatu kepada Nabi s.a.w. secara dusta, bukanlah hadis pada hakikatnya. Cuma ia disebut hadis berdasar apa yang didakwa oleh perekanya dan ditambah perkataan al-Maudu’, atau al-Mukhtalaq iaitu palsu, atau rekaan. Maka hadis palsu ialah: “Hadis yang disandarkan kepada Nabi s.a.w. secara dusta, ia tidak ada hubungan dengan Nabi s.a.w.” (lihat: Nur al-Din Itr, Manhaj al-Nadq fi ‘Ulum al-Hadis, m.s.301, cetakan: Dar al-Fikr al-Mu‘asarah, Beirut).
Perbuatan ini adalah jenayah memalsu ciptakan agama, kerana Nabi adalah sumber pengambilan agama. Seperti seseorang yang memalsukan pasport di atas nama sesebuah kerajaan. Ia sebenarnya melakukan pembohongan dan jenayah terhadap kerajaan tersebut.
Kedudukan Nabi s.a.w. tentunya lebih besar dan agung untuk dibandingkan. Oleh itu dalam riwayat yang lain Nabi s.a.w. menyebut: “Jangan kamu berdusta ke atasku, sesiapa berdusta ke atasku maka dia masuk neraka.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim). Kata al-Hafizd Ibn Hajar al-‘Asqalani (meninggal 852H) dalam mengulas hadis ini: “Ia merangkumi setiap pendusta ke atas Nabi s.a.w. dan semua jenis pendustaan ke atas baginda.”
Mendengar
Maksudnya: “Jangan kamu sandarkan pendustaan ke atasku (menggunakan namaku)” (rujukan: Ibn Hajar al-‘Asqalani, Fath al-Bari, jld 1, m.s. 270, cetakan: Dar al-Fikr, Beirut).
Bukan sahaja membuat hadis palsu itu haram, bahkan meriwayatkannya tanpa diterang kepada orang yang mendengar bahawa ia adalah hadis palsu juga adalah sesuatu yang haram.
Kata al-Imam Ibn al-Salah (meninggal 643H): “Tidak halal kepada sesiapa yang mengetahui ia hadis palsu meriwayatkannya dalam apa bentuk sekalipun, melainkan disertai dengan menerangkan kepalsuannya.” (Ibn al-Salah,‘Ulum al-Hadis, m.s. 98)
Misalnya di tanah air kita, didapati apabila munculnya bulan Rejab dan Syaaban maka hadis-hadis palsu mengenai bulan-bulan tersebut akan dibaca dan diajar secara meluas. Antaranya hadis: “Rejab bulan Allah, Syaaban bulanku dan Ramadan bulan umatku.”
Ini adalah hadis palsu yang direka oleh Ibn Jahdam. (lihat: Ibn Qayyim al-Jauziyyah, al-Manar al-Munif fi al-Sahih wa al-Dha‘if, m.s. 95, cetakan: Maktab al-Matbu‘at al-Islamiyyah, Halab, Syria). Nama penuh Ibn Jahdam ialah Ali bin Abdillah bin Jahdam al-Zahid.
Ibn Jahdam meninggal pada tahun 414H. Beliau adalah seorang guru sufi di Mekah. Dia juga dituduh membuat hadis palsu mengenai solat Raghaib (iaitu solat pada Jumaat pertama bulan Rejab). (lihat: al-Imam al-Zahabi, Mizan al-‘Itidal fi Naqd al-Rijal,. 5, m.s. 173, cetakan: Dar al-Kutub al-‘Ilmiyyah, Beirut).
Sebab itulah al-Imam Ibn al-Salah (meninggal 643H) menyebut: Ada beberapa golongan yang membuat hadis palsu, yang paling bahaya ialah puak yang menyandarkan diri mereka kepada zuhud (golongan sufi).
Mereka ini membuat hadis palsu dengan dakwaan untuk mendapatkan pahala. Maka orang ramai pun menerima pendustaan mereka atas thiqah (kepercayaan) dan kecenderungan kepada mereka.
Kemudian bangkitlah tokoh-tokoh hadis mendedahkan keburukan mereka ini dan menghapuskannya. Alhamdulillah. (Ibn al-Salah, ‘Ulum al-Hadis, m.s. 99)
Golongan penceramah, imam, khatib, dan media massa pula, ada menjadi ejen menyebarkan hadis-hadis palsu mengenai amalan-amalan yang dikatakan disunatkan pada bulan-bulan tersebut.
Kata al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah (wafat 751H): Hadis-hadis mengenai solat Raghaib pada Jumaat pertama bulan Rejab kesemuanya itu adalah palsu dan dusta ke atas Rasulullah s.a.w.
Begitu juga semua hadis mengenai puasa bulan Rejab dan solat pada malam-malam tertentu adalah dusta ke atas Nabi s.a.w. Demikian juga hadis-hadis mengenai solat pada malam Nisfu Syaaban (kesemuanya adalah palsu).
Solat-solat ini direka selepas empat ratus tahun munculnya Islam (Ibn al-Qayyim, al-Manar al-Munif, m.s. 95-98).
Sebenarnya hadis sahih mengenai kebaikan malam Nisfu Syaaban itu memang ada, tetapi amalan-amalan tertentu khas pada malam tersebut adalah palsu.
Hadis yang boleh dipegang dalam masalah Nisfu Syaaban ialah: “Allah melihat kepada hamba-hamba-Nya pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia ampuni semua hamba-hambaNya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci) (Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain).
Al-Albani mensahihkan hadis ini dalam Silsilah al-Ahadis al-Sahihah. (jilid 3, m.s. 135, cetakan: Maktabah al-Ma‘arf, Riyadh).
Hadis ini tidak mengajar kita apakah bentuk amalan malam berkenaan. Oleh itu, amalan-amalan khas tertentu pada malam tersebut bukan dari ajaran Nabi s.a.w.
Kata Dr. Yusuf al-Qaradawi dalam menjawab soalan berhubung dengan Nisfu Syaaban: “Tidak pernah diriwayatkan daripada Nabi s.a.w. dan para sahabat bahawa mereka berhimpun di masjid untuk menghidupkan malam Nisfu Syaaban, membaca doa tertentu dan solat tertentu seperti yang kita lihat pada sebahagian negeri orang Islam.
Bahkan di sebahagian negeri, orang ramai berhimpun pada malam tersebut selepas maghrib di masjid.
Mereka membaca surah Yasin dan solat dua rakaat dengan niat panjang umur, dua rakaat yang lain pula dengan niat tidak bergantung kepada manusia, kemudian mereka membaca doa yang tidak pernah dipetik dari golongan salaf (para sahabah, tabi‘in dan tabi’ tabi‘in). Ia satu doa yang panjang, yang menyanggahi nusus (al-Quran dan sunah) juga bercanggahan dan bertentang maknanya.
Ibadat
Perhimpunan (malam Nisfu Syaaban) seperti yang kita lihat dan dengar yang berlaku di sebahagian negeri orang Islam adalah bidaah dan diada-adakan. Sepatutnya kita melakukan ibadat sekadar yang dinyatakan dalam nas.
Segala kebaikan itu ialah mengikut salaf, segala keburukan itu ialah bidaah golongan selepas mereka, dan setiap yang diadakan-adakan itu bidaah, dan setiap yang bidaah itu sesat dan setiap yang sesat itu dalam neraka. (Dr. Yusuf al-Qaradawi, fatawa Mu‘asarah jilid 1, m.s. 382-383, cetakan: Dar Uli al-Nuha, Beirut).
Inilah kenyataan Dr. Yusuf al-Qaradawi, seorang tokoh ulama umat yang sederhana dan dihormati.
Namun dalam masalah ini beliau agak tegas kerana ia bercanggah dengan apa yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w.
Justeru, hadis-hadis palsu mengenai Rejab dan Syaaban ini hendaklah dihentikan dari disebarkan ke dalam masyarakat. Kita perlu kembali kepada agama yang tulen.
Hasil dari memudah-mudahkan dalam hal seperti ini maka muncullah golongan agama yang suka mendakwa perkara yang bukan-bukan.
Dengan menggunakan nama agama segala rekaan baru dibuat untuk kepentingan diri dan kumpulan. Islam tidak pernah memberi kuasa kepada golongan agama, atau sesiapa sahaja untuk mendakwa apa yang dia suka kemudian menyandarkannya kepada agama.
Agama kita rujukannya ialah al-Quran dan al-sunah yang dipastikan kesabitannya mengikut yang diputuskan oleh para ulama hadis. Kata al-Syeikh Muhammad bin Muhammad Abu Syahbah (seorang ulama hadis al-Azhar): “Masih ada para penceramah yang tidak ada ilmu hadis, sama ada ilmu riwayat atau dirayah (mengenai teks hadis).
Mereka hanya membaca hadis apa yang mereka hafal dan dari tulisan-tulisan tanpa mengetahui kedudukan hadis tersebut.
Apa yang mereka pentingkan hanyalah reda orang ramai. Lalu mereka menyebut perkara yang berlebih-lebih, pelik dan ajaib yang Islam tiada kaitan dengannya.
Mereka ini sepatutnya dihalang dari berceramah, memberi nasihat dan bertazkirah. (Abu Syahbah, al-Wasit fi ‘Ulum wa al-Mustalah al-Hadis, m.s. 322, cetakan: Dar al-Fikr al-‘Arabi, Kaherah).
Saya menyeru diri sendiri, para penceramah, ustaz-ustaz, media elektronik dan cetak, bahkan semua pihak yang membaca sesuatu hadis memastikan kesahihannya dahulu. Semoga Rejab dan Syaaban tahun ini tidak dibaluti dengan pembohongan terhadap Nabi s.a.w.
* MOHD. ASRI ZAINUL ABIDIN ialah Mufti Negeri Perlis.

Friday, July 20, 2007

I'm addicted with FOOD

Assalamualaikum

Pelik tak title aku? Haha, pelik gak kan.. Aku YM dgn bestfriend aku. Kami bersembang pasal weight loss. Yelah, aku risau dgn berat bdn aku yg makin lama makin bertambah ni. Bygkan lah last year berat aku cuma dlm area 45-48kg je. Tapi skrng dah cecah 50kg++. Waaaaaaaaa, so scared.

Tau tak kenapa aku jadi mcm ni. Aku ni sgt sukaaa mkn. Sebab masa zaman muda2 dulu (student), aku ni kuat sgt mkn, tapi berat maintain je. X pulak bertambah. Smpaikan kwn2 aku pun jeles. Aku pernah mkn ayam KFC 3 ketul sekali mkn. Yummy.. Hehe.. Aku juga penah mkn 2 pinggan nasi + 2 pinggan laksa masa berbuka puasa. Kagum tak?? Mak aku suka usik aku & kata aku bela hantu raya coz mkn byk sgt. Huhu..



So aku terbawak2 tabiat suka mkn tu sampai skrng. Dulu muda2, kadar metabolisme bdn aku tinggi. Pi kuliah berjalan kaki je dari kolej, dah tu suka sgt berjalan-jalan di KL.(memang jalan kaki). Sebab tu la kot berat aku susah nak naik. Tapi skrng aku sudah tidak seaktif dulu. Kat office, aku duduk je ngadap computer. Kalau berjalan pun, pi cafe, surau or toilet. Patut ar bdn aku makin demok. Waaa..

Aku cuba utk diet. Kurangkan mkn nasi & mknan berlemak lain seperti roti canai, fast food, chocolate & so on. Tapi susah. Coz aku akan rasa sedih sgt bila x dpt mkn. Pelik kan? Aku ni suka mkn, susah la camtu. Aku cuba balance kan dgn exercise. Weekend aku pi joging & skipping. Kdg2 aku buat aerobic. Sejak kerja ni, x larat nak ber aerobic di petang2 hari. Lagipun aku rajin puasa sejak dua menjak ni. Hope berat aku kurang sikit lah. Ptg ni nak pi timbang lah.. Hehe

P/S: Doa-doa lah berat aku turun ek.

Thursday, July 19, 2007

Ibu, Ibu, Engkau lah ratu hatiku

Assalamualaikum

Hari ni aku sgt2 rindu kat mak, sbb tu boleh tulis post ni.. Walaupun awal bulan ari tu aku baru jumpa dia, tapi rindu lagi. Aku rasa mcm nak balik dok Kedah je, jaga dia. Yg jadi mslhnya kat Kedah susah betul nak dpt keja. Lepas abis study bulan 11 last year, aku terus blk Kedah sebenarnya. Siap dah bwk blk semua brg2 kat sini. Kononnya nak blk stay sana terus la. Mmg camtu niat aku mulanya. At least kalau aku dok Kedah, boleh la tgk2kan mak & adik2 aku. Skrng ni alhamdulillah la mak aku sihat lagi, akan dtg ni xtau lagi la kan..

Oleh sebab aku tgh rindu kat dia, aku nak je cerita kt kwn2 semua serba sikit psl mak aku. Mak aku dah berusia 46 tahun. Muda lagi kan.. Sebab dia kahwin awal, masa umur dia 19 tahun. Aku & twin aku anak sulung. Mak aku ni sebatang kara. Mak ayah dia meninggal masa dia nak kahwin dgn ayah dulu2. Aku pun x sempat kenal tokwan belah mak aku tu. Dah tu, dia anak tunggal...

Mak aku ni aktif orgnya. Sampaikan umur dia dah mencecah 40 an ni pun, dia masih lagi aktif. Aku pun kalah dgn dia. Hehe.. Mak aku ni buat business MLM. Memang dia bersungguh2 betul dlm business ni. Dia dah pun berjaya sampaikan pangkat kedua tertinggi. Bangga tau aku sebagai anaknya. (Poyo betul) Selain tu dia adalah seorang instruktor aerobic daerah kubang pasu. Memang ramai le anak buah dia. Dia ada studio sendiri kat Jitra & sometimes ajar kat dewan Padang Sera.

Setiap kali cuti sem, aku memang akan jadi pengikut setia mak aku. Ke mana je mak aku pi aerobic, aku akan pi. Sampaikan anak buah mak aku pun kenal aku. Depa panggil aku 'anak cikgu'. Hehehe...Bangga juga tu pun. Dan of course la body mak aku masih maintain. Kalah juga aku. Huhu. Yelah, dah 8 tahun dia mengajar aerobic ni. Dan minat dia tu turun kat aku. Aku masa study dulu sanggup ponteng kelas semata2 nak pi kursus instruktor aerobik ni. Sampai berminggu juga lah.. Mana tau, susah2 sgt pasni, aku leh bukak studio sendiri ke... Hehehe...

Aku ni kalau pi mana2 kat area Jitra sorang2 pun, orang tau aku ni anak mak aku. Bukan sebab memang org kenal aku, tapi sebab muka aku dgn mak aku seiras. Orang le kata. Aku xtau le pulak... Siap ada yg kata mcm fotostat. Hehe.. Kalau camtu, aku lawa la kan, coz mak aku lawa....(sempat lagi perasan tuh) Pi mana2 pun, yg tu lah yg org perkatakan.. Dan dlm adik beradik aku yg 4 org tu (semua perempuan), 3 dari kami, muka iras mak. Adik aku yg ketiga je lain sikit muka dia. Sian dia.. Hehe.. Bwh ni gambar family aku -->(sama tak muka mak aku n kami??)



Mak aku ni ckp byk macam aku jugak lah. Bila excited nak cerita sesuatu, mesti makin kuat dan laju je dia ckp. Sebijik cam aku. **sengih** Tapi yg bezanya dia x suka bebel, tapi aku kuat gak membebel & berleter. Haha.. Yg tu xtau pulak aku ambik dari sapa. Makanan kegemaran pun aku byk terikut mak aku. Mak aku suka sup, aku pun suka sup. Dia suka sgt laksa, aku pun suka sgt laksa. Mak aku msk laksa, sedap wooooh. Dan aku dpt skill masak laksa dari dia. Since form 2 aku dah pandai masak kuah laksa sendiri. Kagum tak?????

Masa kami semua kecik2 dulu, kami takut sgt dgn mak. Dia jenis yg x berleter, so bila kami buat slh, dia terus je punish kami. Huhu. Igt lagi masa aku & twin aku darjah 4, kami pi main dgn kwn2 pg2 buta & blk umah pukul 2ptg camtu. Sekali sampai rumah, tgk2 baju2 kami dah dilonggokkan kat laman rumah. Atas reason, kami x kemas cadar katil lepas bangun tidur. Takpelah, tu sebagai pengajaran buat kami. Mengajar aku & adik2 aku supaya berdikari & menjaga kekemasan. Mak aku juga pantang sgt jika makan tapi x basuh pinggan atau pun basuh pinggan tapi sisa mknan penuh dalam sinki. Sampai skrng, aku pulak yg terikut2 dgn didikan mak aku tu, pantang betul bila ada org mkn tapi x basuh pinggan depa tu. hihi..

Walau apa pun, bagi aku, 'mak is the best'. Saaaaayang mak...

P/S: Actually plan nak blk Kedah hujung bulan ni, tapi mak nak dtg sini pulak..

Wednesday, July 18, 2007

Respect each other is very important in a relationship

Assalamualaikum

Title post aku hari ni agak dipengaruhi oleh emosi+mood. Tak salah kan sometimes aku nak share feeling aku. Mungkin dengan post aku ni ramai di antara kita dapat jadikan ia sebagai pengajaran, atau sekadar mengutip pengalaman dan dijadikan panduan di masa depan. Cewaaahh.. Hehe..

Actually, sejak dua tiga hari ni, emosi+mood aku tak berapa ok. Semuanya boleh di 'describe' kan berpunca dari satu perkara je, iaitu 'respect'. Setiap dari kita mesti mempunyai perception yg berbeza ttg 'respect'. Ada yg anggap 'respect' itu adalah mcm ni, ada yg anggap mcm tu.. So many perception & understanding. Perception kita ttg sesuatu perkara pula boleh dipengaruhi oleh byk faktor. Antaranya didikan family, environment, observation dan lain2.

Bagi aku 'respect each other' adalah sgt penting dalam sesuatu perhubungan. Tak kira lah apa jenis perhubungan sekalipun. Percintaan, kekeluargaan, persahabatan atau pun perniagaan. Ada statement yg mengatakan 'jika kita menghormati orang, orang pun akan menghormati kita'. Ye ke?? Bcoz apa yg aku alami, yg telah menyebabkan emosi aku terganggu tidak seperti statement tersebut.

Dari kecil lagi, mak ayah aku didik aku supaya menghormati semua org. Contohnya, jika org tua tgh bersembang, jgn menyampuk dan jgn juga pasang telinga. Itu menunjukkan kita tidak menghormati mereka sebagai orang tua. Contoh lain, jgn ambil barang orang tanpa meminta izin tuan empunya. Dan byk lagi lah. Semuanya ttg adab menghormati org. Aku juga pasti ramai di antara kita juga dididik seperti mana aku dididik.

Cuma bezanya, apabila kita sudah dewasa, sikap kita banyak dipengaruhi oleh environment, kwn2 dan lain2. Sebab tu ada di antara kita terlupa didikan yg telah diberikan sedari kecil. Apapun dlm sesuatu perhubungan, jika hilangnya rasa hormat menghormati, ketika tu perhubungan tersebut mungkin sudah tidak dpt diselamatkan. Itu lah yg menunjukkan betapa pentingnya respect each other.

Dalam family kita sebagai contoh, walaupun kita sgt rapat dgn mereka, tapi kita masih lagi perlu utk menghormati sesama sendiri. Ada yg berandaian, "mak ayah aku sporting, kelakar, diorang ok je.." adakah itu bermaksud kita x perlu menghormati diorang? TIDAK sama sekali. Hanya dgn panggilan 'mak, ayah' tu pun dah menunjukkan kita hormat diorang. Selain tu, adat dan budaya kita melarang sama sekali kita meninggikan suara kepada mak ayah kita. Malah agama turut melarang kita berbuat demikian. Sampaikan agama melarang kita menyebut 'huh' kepada mak kita. Itulah bukti betapa 'hormat' tu penting sgt.

Itu antara family, bagaimana pula dgn kwn2? Hubungan dgn kwn juga wajib ada rasa hormat menghormati. Ini lah yg menyebabkan aku agak beremosi hari ni. Walaupun kita sudah berkwn dgn kwn kita selama bertahun2 pun, kita masih lagi wajib menghormati mereka. Inikan pula kalau kita baru berkawan. Lagi lah byk perkara yg menjadi jurang dan kita perlu menghormatinya.

Ermp, agak panjang introduction post aku hari ni. (",) Selama hampir 6 tahun aku berada di Shah Alam, aku sudah ada 5 orang sahabat baik yg aku kenali sejak semester pertama di UiTM. Usia perkenalan kami juga hampir tuanya dgn usia aku menetap di Shah Alam ni. Walaupun kami rapat dan sudah lama kenal, tapi itu bukan tiket utk kami tidak menghormati sesama sendiri. Nak pinjam brg pun kami masih lagi meminta permission sebelum meminjamnya. Kami memang sering bergurau senda, berlawak jenaka, usik mengusik, tetapi semuanya masih berlandaskan rasa hormat menghormati. So, tak kan ada yg melampaui batas. Agama kita juga menyeru kita supaya tidak melampaui batas dalam apa jua perkara yg nak dilakukan. Bawah ni gambar best2 frens aku.. -->





Dan itu adalah salah satu jwpn mengapa kami masih lagi berkwn rapat walaupun sekarang ramai yg sudah berjauhan, membawa diri ke kampung halaman masing2. Salah satu teras perhubungan adalah 'hormat menghormati'. Dan jika kami terlajak bergurau sehinggakan ada yg berkecil hati, kami tidak akan biarkan. Mesti ada kata maaf yg menyusul selepas itu. Betapa hormatnya kami sesama sendiri.

Tetapi bukan semua orang mempunyai pendirian dan dididik sperti itu. Ada di antara kawan yang aku baru kenali, belum lagi 5 bulan usia perkenalan (bagi aku, masih lagi asing), tiada didikan utk menghormati rakannya. Tak perlu tunggu 5 bulan, baru kenal seminggu pun, dah mula tunjukkan sikap x respect tu. Reason aku ckp mcm tu adalah, kata-katanya, gurau sendanya, lawak jenakanya, usik mengusiknya terlalu melampaui batas. Hinggakan boleh dianggap hinaan. Selain itu, dia tidak reti utk menghormati perasaan org, brg2 org dan sebagainya. Kita semua patut bear in mind yg setiap org yg kita baru kenal, akan ada gap utk diri sendiri.

Tolong lah, setiap dari kita perlu ada kesedaran ini. Kita perlu belajar utk menghormati barang, perasaan, dan hak orang lain. Kita hidup di dunia ni berkongsi. Bukannya seorang diri. Dan Allah hanya pinjamkan kita semua nikmat2 dunia ni. (Ada relation nya, tp xtau nak kaitkan. hehehe)

Disebabkan itu je, post aku utk hari ni jadi panjang sgt.. Hehehehe..

P/S: harap kwn aku yg baru aku kenali itu menyedari kesilapannya supaya dia tidak mengulangi perkara yg sama

Monday, July 16, 2007

Sambungan Kisah Kembar

Assalamualaikum

Oleh sebab aku ada masa terluang hari ni, aku nak sambung kisah 'Kembar', kesinambungan dari post yg lalu.

Mak aku baru called pagi tadi, & dia smpaikan pesan dari kembar aku yg aku panggil 'angah'. Mesti angah rindukan aku juga. Yelah, org kata, kalau kita rindukan seseorang, orang itu juga sedang merindui kita. Wallahualam.. (",)

Kami dari kecil2 lagi selalu disogokkan dgn cerita bagaimana kami dilahirkan. Menurut mak aku, masa mak aku mengandungkan kami, dia x tau pun yg dia mengandungkan anak kembar. Almaklum lah, dulu2 mana ada scanning perut lagi. Doktor pun x dpt detect yg mak mengandung anak kembar. Tapi nak dijadikan cerita, walaupun mak & ayah xtau yg depa akan dpt anak kembar, depa buat preparation brg2 baby seolah2 akan dapat anak kembar.Yelah, mak aku kata, baju baby, tilam baby, botol susu, semuanya serba dua.

So, bila tibanya time deliver baby, lepas aku jenguk dunia (kakak kan), doktor dgn paniknya informed mak aku yg jgn stop pushing coz ada seorang lagi baby. Mak aku time tu katanya, dia terkejut sgt dan mcm x percaya. Heee... Allah nak bagi rezeki double sekaligus. Alhamdulillah la. Nasib baik la mak & ayah aku tergerak hati nak beli brg baby serba dua. Hee.. Lepas kami dilahirkan, mak je boleh blk rumah, kami ditinggalkan di hospital. Sebab lahir tak cukup bulan. Masa bulan ketujuh. Mungkin dah x sabar nak jenguk dunia kot.

Kami masa tu kena duduk dalam inkubator (Betul x spelling ni?). Lama juga mak kata. Sebulan.. Sygnya xde kenangan dalam bentuk gambar utk ditunjukkan. Mak & ayah masa tu tak terfikir nak abadikan dalam bentuk gambar, mungkin kehidupan depa yg susah menyebabkan depa takde duit nak beli kamera..

Lepas sebulan menetap kat hospital, dah tiba masanya kami dibawa pulang. Mak masa tu memang x reti nak jaga baby. Baby sulung katakan. Dah tu ada dua orang pulak tu. Dah le fizikal kami masa tu tersgt la kecik. Mak kata, besar tin susu je. Aku x pulak tanya tin susu mana, susu pekat tin kecik ke, susu tepung. huhu, yg pastinya besar sikit dari tapak tgn. Nak mandikan kami pun naik 'seriau' mak kata. Alih-alih tokwan (atuk belah ayah aku) yg mandikan kami.

Buaian utk kami pun ada dua. Buaian dulu2 jenis yg paku kat siling rumah tu... Mana ada lagi jenis besi mcm sekarang yg boleh lipat dan bawa ke mana-mana je tu. Heee... Setiap kali nak tidurkan kami, mak memang penat. Yelah, nak kena dodoikan dua2 serentak. Kalau dodoikan seorang je, seorang lagi mesti nangis. So tangan mak dua2 nak kena kocak buaian. Kesian mak aku... Dah tu kalau salah sorang dari kami demam, sorang lagi pun akan demam juga. Penangan si kembar kot.

Time nak bagi susu, (kami x menyusu badan, rugi kan) mak akan ribakan sorang di sebelah kanan dan sorang lagi di sebelah kiri. Mak aku kata, memang susah nak jaga baby kembar. Kesian la kat mak aku.. Sikap kami berdua masa kecik2 ni agak berlainan. Aku ni kuat menangis, dan suara pun agak nyaring. Angah aku pula senyap je, kalau letak dalam buaian terus tidur. Angah aku ni jenis yang x byk bergerak. Kalau diletakkan dalam posisi mengiring, memang mcm je lah dia stay. Sebab tu telinga dia capang sebelah. Hehehe, mak aku la cerita.

Then, masa umur kami tiga, empat tahun, kami suka mkn cekodok pisang. Satu raga, kami dua je mkn. Lepas mkn, terus mem'buang'. Sampai mak aku geram, letih nak mencuci. Dulu-dulu kan pakai lampin kain yang nak kena cuci. Hehe.. Antara tabiat kami yg lain, pantang nampak besen, kami mesti masuk main dalam tu. Kelakar pulak bila fikir balik.

Mak aku memang jaga sungguh kami masa kecik dulu. Dia x bagi kami mkn coklat, gula-gula atau keropok. Dia selalu bagi mkn sayur2 je. Patut le gigi kami masa kecik dulu x pernah rongak. Elok je, bila besar je pandai mkn mknan rapu. Hee... Bila aku fikir2 blk, byk juga sikap kecik2 yg kami bawa sampai sekarang. Contohnya, masa kecik aku kuat nangis, so bila besar ni, kuat membebel.. Huhu.. Angah aku pulak jenis 'cool' je. Dia boleh anggap remeh utk certain2 hal yg aku anggap besar.

Setiap kali balik kampung, mesti cerita kecik2 kami akan diungkitkan. Biasalah, special sikit dari orang lain. Aku & angah aku hanya tersengih2 je la setiap kali depa dok bercerita. Even kami dah besar dah sekarang, orang kat kampung tokwan aku still anggap kami mcm budak2. Bygkan lah umo 23 tahun, kami masih dpt duit raya apabila berkunjung rumah jiran2 tokwan aku. RM1 pulak tu. Maluuuunyaaa.. Bila tak ambik, depa paksa2 suruh ambik. Nak jaga hati kami pun ambik le. Huhu.. Sebab depa sendiri yg kata, walaupun kami dah besar, di hati depa, depa masih rasa kami ni anak2 kecik sama seperti dulu-dulu. Terharunya...

Mungkin juga sebab kami berdua kongsi rahim yg sama, fizikal kami agak kecil berbanding adik2 kami yg lain. Adik aku yg bongsu, dah form 1, lagi tinggi dari aku. Huhu.. Xpelah, kami share.. Thats y x cukup tinggi. (Mitos). Kat bwh ni ada lagi satu gambar aku dgn twin aku. -->



P/S: Selalu je ada kwn2 dia yg tegur aku (Salah org) Huhu

Bulan Rejab -> Bulan Allah S.W.T..

Assalamualaikum

Aku nak share kelebihan bulan Rejab yg aku ambil dari post kwn aku, Anem. Kredit to Anem.. Marilah kita hayati dan amalkannya.

Hari ini adalah hari Isnin bersamaan 16 Julai 2007 kita memasuki bulan Rejab. Bulan Rejab adalah bulan ALLAH swt. Mari kita semak ada apa di balik bulan Rejab itu. Diriwayatkan bahawa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahawa bulan Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:

* Barang siapa yang berpuasa satu hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt.

* Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab [Isra Mi'raj] (1428, Sabtu, 11 Ogos 2007) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa.

* Barang siapa yang berpuasa dua hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt.

* Barang siapa yang berpuasa tiga hari iaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (16,17,18 Julai 2007) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan siksa akhirat.

* Barang siapa berpuasa lima hari dalam bulan ini, InsyaAllah permintaannya akan dikabulkan ALLAH swt.

* Barang siapa berpuasa tujuh hari dalam bulan ini, maka ditutupkan tujuh pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa lapan hari maka akan dibukakan lapan pintu syurga.

* Barang siapa berpuasa lima belas hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."

Sabda Rasulullah saw lagi, "Pada malam Mi'raj, aku melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis daripada madu, lebih sejuk daripada air batu dan lebih harum daripada minyak wangi, lalu aku bertanya pada Jibril as 'Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?'. Maka berkata Jibril as, 'Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau di bulan Rejab ini.' ".

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita, "Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan baginda menangis dengan amat sedih, kemudian baginda berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada baginda, 'Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?'. Lalu baginda bersabda 'Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan aku berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka.' ".
Sabda baginda lagi, "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan diseksa di dalam kubur." Tsauban bertanya, "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?".

Sabda baginda, "Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus aku sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat kerana ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun."

Sabda baginda lagi, "Sesungguhnya Rejab adalah bulan ALLAH, Syaaban adalah bulan aku dan bulan Ramadhan adalah bulan umatku."
"Semua manusia akan berada dalam keadaan lapar pada hari kiamat, kecuali para nabi, keluarga nabi dan orang-orang yang berpuasa pada bulan Rejab, Sya'ban dan bulan Ramadhan. Maka sesungguhnya mereka kenyang, serta tidak akan merasa lapar dan haus bagi mereka."

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...