Thursday, May 8, 2014

Test (E-Book)

Bengkel LucidPress & HTML

Assalamualaikum.

Kali ni updating dari lab, dalam sesi bengkel. Tapi memang bengkel hari ni ada kena mengena dgn blog. So sementara Instructor tengah ajar org lain mcm mana nak creating personal blog, so saya ambil peluang buat entry baru memandangkan last entry pun 3bln lepas. Hehe.

Bengkel hari ni kami diajar untuk guna LucidPress utk come out dengan e-book atau e-bulletin. Pandangan saya, ia agak menarik dan convenience utk digunakan, cumanya it's really depend on Internet connection when using it. So kalau internet connection lembap, kerja-kerja kita pun terbatas la.

So nanti slps siap dgn e-book or e-bulletin, kami akan post di blog. That's y Instructor minta sesiapa yg belum ada blog utk create their own blog. Tu tujuannya.

Kalau japg ada entry pelik dari saya tu, tu hanyalah utk purpose bengkel hari ni je.

:)

Nanti bila-bila free, saya update lagi!

Thursday, January 30, 2014

Zakat

Assalamualaikum.


Bila sebut 'zakat' je, semua laju je cakap dah bayar zakat kan. Tanya zakat apa, zakat fitrah jwpnnya. Tapi, kita bukan sekadar wajib menunaikan zakat fitrah saje, tapi ada lagi beberapa zakat yang wajib kita tunaikan sekiranya mampu.

Senarai zakat yang ada adalah, zakat fitrah, zakat pendapatan, zakat pengeluaran kwsp, zakat wang simpanan, zakat emas, zakat harta. Hari ni rasa nak share tentang dua jenis zakat yang kita mungkin terlupa, iaitu zakat pendapatan dan zakat pengeluaran kwsp.
 
Zakat pendapatan tu sama ada daripada duit gaji bulanan kita atau ada yang pendapatannya daripada sumber-sumber lain. Selagi mana jumlah pendapatan kita tu melayakkan kita untuk mengeluarkan zakat, kita mmg kena buat (boleh rujuk Pusat Zakat tentang pengiraan sama ada layak mengeluarkan zakat atau tak). 

Kita kena ingat ye, zakat itu WAJIB kepada yg mampu, so bila dah namanya wajib, kena la buat ye kawan-kawan. Ada sebab dan faedahnya kenapa Islam menyeru kita mengeluarkan zakat. Pendapatan kita tu bukan 100% milik kita, ada bahagian org lain di dlmnya. Bahagian untuk keluarga, untuk org susah dan memerlukan dan sebagainya. Bahagian kita hanyalah amal sedekah, dan segalanya yang fisabilillah.
 
 
Firman Allah Ta'ala: "Hai orang-orang yang beriman, nafkahkanlah (yakni keluarkanlah zakatnya) sebagian dari hasil usahamu yang baik-baik dan sebagian dari apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu." (QS. Al Baqoroh:267)
 
Firman Allah Ta'ala: "Dan pada harta mereka ada hak untuk orang miskin yang meminta dan orang miskin yang tidak mendapat bagian." (QS. Adz-Dzariyat : 19)

 

Ada juga yang kata zakat ni boleh mensucikan pendapatan yang kita dpt bulan-bulan tu, supaya ada keberkatannya. Almaklum la, kita pergi kerja hari-hari, adakah 100% masa tu betul-betul diperuntukkan untuk buat kerja? Kadang-kadang mengelat juga kejap, buka Facebook, pergi tido surau, makan lama-lama dan lain-lain. Tapi kena ingat, keluarkan zakat daripada pendapatan yg halal. Kalau pendapatan kita dari sumber yang haram, tak boleh.
 

Firman Allah Ta'ala: "Ambillah zakat dari sebagian harta mereka dengan zakat itu kamu membersihkan dan mensucikan mereka." (QS. At-Taubah:103)
 

Lagi satu yang selalu diabaikan adalah zakat pengeluaran kwsp. Contohnya kepada penjawat awam. Apabila sudah disahkan jawatan, dan memilih option pekerja berpencen, mereka boleh menutup akaun kwsp sekaligus mengeluarkan wang mereka. Pengeluaran kwsp tu hanya sekali dilakukan, dan ia juga WAJIB dibayar zakat. Pengiraannya adalah begini:


Jumlah pengeluaran KWSP x 2.5% = zakat pengeluaran kwsp
 
Sebagai contoh: 30, 000 x 2.5% = RM750.


Actually, saya pun baru tau tentang zakat pengeluaran kwsp ni. Sebelum ni memang pernah belajar tapi dah lupa sbb tak buat kan. Huhu. So now, rasa macam perlu share dgn kwn2 semua. Ingat ye kawan-kawan, berdosa kepada sesiapa yang tidak membayar zakat walaupun mampu berbuat demikian. Tapi kalau tak mampu sampai perkara wajib pun tak lepas, itu takpela. Jangan tak mampu dek kerana suka beli barang-barang yang tak perlu/tak penting, contohnya suka bertukar-tukar kereta, handphone, shopping sana sini dan lain-lain.
 
Sehinggakan org yang sengaja tidak membayar zakat digelar sebagai pencuri dalam Islam. Nak ke kita digelar pencuri?
 
 
Firman Allah Ta'ala: "Dan orang-orang yang menyimpan emas dan perak dan tidak menafkahkannya pada jalan Allah maka beritahukanlah kepada mereka (bahwa mereka akan mendapat) siksa yang pedih. Pada hari dipanaskan emas dan perak itu dalam neraka jahanam lalu dibakar dengannya dahi mereka lambung dan punggung mereka (lalu dikatakan) kepada mereka :"Inilah harta bendamu yang kamu simpan untuk dirimu sendiri, maka rasakanlah sekarang akibat dari apa yang kamu simpan itu" (QS. At Taubah : 34-35).
 
 
Apapun dari segi pengiraan dan kelayakan, boleh rujuk kepada mana-mana pusat zakat di setiap negeri. Semoga dapat memberi faedah kepada semua. Wallahualam.
 
 
P/S: Biar lambat tahu daripada sengaja buat-buat taktahu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...