Friday, April 17, 2015

Sambal Bilis Garing

Assalamualaikum. 


Lama x berupdate. Kekangan masa la puncanya. Dan juga mungkin momentum berblogging tu dah makin takde. Hehe. Saja nak share resepi sambal bilis garing.  


SAMBAL BILIS GARING





Bahan-bahan:

- Cili kering 20 batang (gunting dan buang biji, rendam dalam air panas)
- Bawang kecil 7 biji (atau boleh ganti dengan bawang besar/merah 2 biji)
- Bawang putih 3 ulas
- Ikan bilis 200gm (goreng garing)
- Segenggam bilis (mentah)

Cara-caranya:

1) Blend cili kering + bawang kecil + bawang putih + segenggam bilis + sedikit minyak (tujuan utk lumatkan cili)
2) Tumis hasil blend tadi. Tips dapatkan sambal yang sedap, pastikan minyak masak untuk tumisan agak banyak supaya cili blend tadi garing dan cukup masak. 
3) Bila dah pecah minyak atau cili tadi nampak garing dan berbau wangi, masukkan gula, garam, sedikit serbuk perasa (optional) secukup rasa. 
4) Masukkan juga asam keping (kalau nak masam, masuk 2/3 keping. Tapi saya letak sekeping saja)
5) Biarkan seketika, dan tutup api. Bila sambal dah kurang panas, baru masukkan bilis goreng tadi untuk maintain kerangupannya. 

Sebenarnya, nak dapatkan sambal yang sedap dan tahan lama, memang ambil masa sikit untuk memasaknya.

SELAMAT MENCUBA!


P/S: Sebab kawan-kawan suka minta resepi, so alang-alang share sini.

Thursday, May 8, 2014

Test (E-Book)

Bengkel LucidPress & HTML

Assalamualaikum.

Kali ni updating dari lab, dalam sesi bengkel. Tapi memang bengkel hari ni ada kena mengena dgn blog. So sementara Instructor tengah ajar org lain mcm mana nak creating personal blog, so saya ambil peluang buat entry baru memandangkan last entry pun 3bln lepas. Hehe.

Bengkel hari ni kami diajar untuk guna LucidPress utk come out dengan e-book atau e-bulletin. Pandangan saya, ia agak menarik dan convenience utk digunakan, cumanya it's really depend on Internet connection when using it. So kalau internet connection lembap, kerja-kerja kita pun terbatas la.

So nanti slps siap dgn e-book or e-bulletin, kami akan post di blog. That's y Instructor minta sesiapa yg belum ada blog utk create their own blog. Tu tujuannya.

Kalau japg ada entry pelik dari saya tu, tu hanyalah utk purpose bengkel hari ni je.

:)

Nanti bila-bila free, saya update lagi!

Thursday, January 30, 2014

Zakat

Assalamualaikum.


Bila sebut 'zakat' je, semua laju je cakap dah bayar zakat kan. Tanya zakat apa, zakat fitrah jwpnnya. Tapi, kita bukan sekadar wajib menunaikan zakat fitrah saje, tapi ada lagi beberapa zakat yang wajib kita tunaikan sekiranya mampu.

Senarai zakat yang ada adalah, zakat fitrah, zakat pendapatan, zakat pengeluaran kwsp, zakat wang simpanan, zakat emas, zakat harta. Hari ni rasa nak share tentang dua jenis zakat yang kita mungkin terlupa, iaitu zakat pendapatan dan zakat pengeluaran kwsp.
 
Zakat pendapatan tu sama ada daripada duit gaji bulanan kita atau ada yang pendapatannya daripada sumber-sumber lain. Selagi mana jumlah pendapatan kita tu melayakkan kita untuk mengeluarkan zakat, kita mmg kena buat (boleh rujuk Pusat Zakat tentang pengiraan sama ada layak mengeluarkan zakat atau tak). 

Kita kena ingat ye, zakat itu WAJIB kepada yg mampu, so bila dah namanya wajib, kena la buat ye kawan-kawan. Ada sebab dan faedahnya kenapa Islam menyeru kita mengeluarkan zakat. Pendapatan kita tu bukan 100% milik kita, ada bahagian org lain di dlmnya. Bahagian untuk keluarga, untuk org susah dan memerlukan dan sebagainya. Bahagian kita hanyalah amal sedekah, dan segalanya yang fisabilillah.
 
 
Firman Allah Ta'ala: "Hai orang-orang yang beriman, nafkahkanlah (yakni keluarkanlah zakatnya) sebagian dari hasil usahamu yang baik-baik dan sebagian dari apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu." (QS. Al Baqoroh:267)
 
Firman Allah Ta'ala: "Dan pada harta mereka ada hak untuk orang miskin yang meminta dan orang miskin yang tidak mendapat bagian." (QS. Adz-Dzariyat : 19)

 

Ada juga yang kata zakat ni boleh mensucikan pendapatan yang kita dpt bulan-bulan tu, supaya ada keberkatannya. Almaklum la, kita pergi kerja hari-hari, adakah 100% masa tu betul-betul diperuntukkan untuk buat kerja? Kadang-kadang mengelat juga kejap, buka Facebook, pergi tido surau, makan lama-lama dan lain-lain. Tapi kena ingat, keluarkan zakat daripada pendapatan yg halal. Kalau pendapatan kita dari sumber yang haram, tak boleh.
 

Firman Allah Ta'ala: "Ambillah zakat dari sebagian harta mereka dengan zakat itu kamu membersihkan dan mensucikan mereka." (QS. At-Taubah:103)
 

Lagi satu yang selalu diabaikan adalah zakat pengeluaran kwsp. Contohnya kepada penjawat awam. Apabila sudah disahkan jawatan, dan memilih option pekerja berpencen, mereka boleh menutup akaun kwsp sekaligus mengeluarkan wang mereka. Pengeluaran kwsp tu hanya sekali dilakukan, dan ia juga WAJIB dibayar zakat. Pengiraannya adalah begini:


Jumlah pengeluaran KWSP x 2.5% = zakat pengeluaran kwsp
 
Sebagai contoh: 30, 000 x 2.5% = RM750.


Actually, saya pun baru tau tentang zakat pengeluaran kwsp ni. Sebelum ni memang pernah belajar tapi dah lupa sbb tak buat kan. Huhu. So now, rasa macam perlu share dgn kwn2 semua. Ingat ye kawan-kawan, berdosa kepada sesiapa yang tidak membayar zakat walaupun mampu berbuat demikian. Tapi kalau tak mampu sampai perkara wajib pun tak lepas, itu takpela. Jangan tak mampu dek kerana suka beli barang-barang yang tak perlu/tak penting, contohnya suka bertukar-tukar kereta, handphone, shopping sana sini dan lain-lain.
 
Sehinggakan org yang sengaja tidak membayar zakat digelar sebagai pencuri dalam Islam. Nak ke kita digelar pencuri?
 
 
Firman Allah Ta'ala: "Dan orang-orang yang menyimpan emas dan perak dan tidak menafkahkannya pada jalan Allah maka beritahukanlah kepada mereka (bahwa mereka akan mendapat) siksa yang pedih. Pada hari dipanaskan emas dan perak itu dalam neraka jahanam lalu dibakar dengannya dahi mereka lambung dan punggung mereka (lalu dikatakan) kepada mereka :"Inilah harta bendamu yang kamu simpan untuk dirimu sendiri, maka rasakanlah sekarang akibat dari apa yang kamu simpan itu" (QS. At Taubah : 34-35).
 
 
Apapun dari segi pengiraan dan kelayakan, boleh rujuk kepada mana-mana pusat zakat di setiap negeri. Semoga dapat memberi faedah kepada semua. Wallahualam.
 
 
P/S: Biar lambat tahu daripada sengaja buat-buat taktahu.

Friday, November 22, 2013

LOVE

Assalamualaikum.

Saya suka menulis. Tapi, sekadar menulis suka-suka mcm dlm blog ni je. Pernah ada impian nak tulis sesuatu yg lebih serius, tapi tu la, mcm banyak kekangan. Mungkin sebab, saya rasa menulis sesuatu yg serius ni memerlukan tumpuan dan apa yg kita tulis tu kena berfakta. Kalau dah namanya fakta, tak boleh la tulis sebarangan, perlukan kajian. Mungkin juga sbb background pekerjaan saya membuatkan saya lebih berhati-hati kalau nak menulis sesuatu yang berfakta. 

Oleh itu, saya prefer menulis sekadar untuk suka-suka. Sharing life, atau kdgkala sharing ilmu yang saya dpt dari source lain. Saya anggap menulis dlm blog ni sebagai hobi atau cara utk release stress. Saya kurang concern sama ada blog saya ni ada follower ke tak, ada org baca ke tak. Sbb saya mmg suka menulis dan bagi saya blog ini spt e-diary. Tapi sudah semestinya saya tau, tak semua kita boleh share di alam maya ni.

Saya join blogger ni dah lama. Sejak tahun 2007. Kalau siapa yg pernah baca entries dulu-dulu mesti akan perasan style penulisan saya sudah berubah. Tu normal, manusia mmg akan berubah. Seiring dgn peningkatan umur, pengalaman hidup, status diri dan sebagainya.

:)

Cuma kadangkala terdetik juga dlm hati ni, alang-alang dah mmg suka menulis dalam blog ni, why not tulis sesuatu yang boleh dijadikan saham ke akhirat kan. Oleh sbb itu, saya kalau boleh memang akan cuba untuk menulis sesuatu yang boleh memberi faedah kepada org lain. Mungkin kadangkala kita share life atau pengalaman kita, secara tak langsung dpt memberi motivation atau pengajaran kpd org lain. Untung-untung dpt 'bonus' di situ.  

InsyaAllah. 

Semoga saya dpt mencuri sedikit masa untuk sharing sesuatu di sini slps ni. 





Wednesday, October 23, 2013

4TH ANNIVERSARY

Assalamualaikum.

Hari ni our wedding anniversary yg ke 4. Saya & MrB disatukan pada 23hb Okt 2009. 

Alhamdulillah ya Allah.

Syukur sbb masih dipanjangkan usia sehingga ke hari ini. Masih diberikan peluang bersama dgn MrB. Kalau diimbau blk cerita lalu, masih ada sekelumit rasa tak percaya yg kini kami berdua sudah 4 tahun bergelar suami isteri dan alhamdulilllah dikurniakan sepasang cahayamata. 

:)

Itulah ketentuan Allah. 

Alam perkahwinan sudah semestinya 100% berbeza berbanding semasa bercinta dulu. Selain drpd perhubungan menjadi halal dan sah di sisi agama, segala-gala yg lain juga turut berbeza. Kalau dulu masa bercinta, saya rasa saya sudah cukup kenal MrB, almaklum la bercinta bertahun2 lamanya. Tapi rupanya selepas kahwin, lagi byk perihal ttg MrB yg baru saya ketahui dan pelajari. Malah sehingga ke hari ini pun, rasanya saya belum sepenuhnya kenal MrB. Saya masih dlm fasa pembelajaran. Sebab, manusia berubah dari hari ke hari. 

So 1st lesson, kita jgn sesekali mengandaikan bahawa pasangan kita akan tetap sama perangai & sikapnya semasa sebelum kahwin dan selepas kahwin. Atas sebab yg saya dah maklumkan tadi, manusia akan berubah hari ke hari. 

Walaupun saya & MrB bercinta hampir 6 tahun sebelum bernikah, apabila sudah bernikah, saya seolah-olah bermula blk dari 0, segalanya perlu bermula semula. Mungkin sbb masa bercinta, kita masih lagi tak punya tanggungjawab terhadap masing2. Once dah berkahwin, suami pikul tanggungjawab besar utk memimpin, mendidik dan menjaga isteri ke arah jalan yg diredhaiNya. Isteri pula kena menjaga amanah suami dan taat selagi tidak melanggar syarak. 

Pendek kata, marriage life is not about perfection, but it is about complement each other. Saling melengkapi. Itulah gunanya hidup berpasang-pasang. Kalau kesempurnaan yang kita cari, mmg smp bila2 lah kita takkan jumpa 'bahagia'. Allah dah catur elok dah. Tujuannya utk saling melengkapi utk menuju destinasi yg sama, ke syurga, insyaAllah. 

Kami berdua pun masih dalam fasa 'improvement'. Improving dari segala sudut. 

Pernah dgr tak, org kata, the most crucial time in marriage is within 1-5 years. Sbb di antara waktu itu, kita struggling utk sesuaikan hidup berpasangan, nak stablekan bab kewangan especially bila berlakunya penambahan ahli keluarga (anak-anak). Tu belum masuk bab nak strengthen emotions, understanding, trust dan so on. Statistik pun menunjukkan penceraian banyak berlaku kpd perkahwinan di antara 1-5tahun. Tak dinafikan lah, jodoh maut ketentuanNya. Tapi, salah satu faktor penyebab mungkin kurang kesabaran utk 'invest' dan berkorban segalanya demi mempertahankan rumahtangga. Wallahualam.

Bila relate blk dgn marriage life kami, ye ada betulnya. Tempoh 1-5 tahun ni betul2 utk kami berdua kukuhkan perhubungan kami. Dah namanya kehidupan, of course ada up & down kan. Tapi tu lah, kena tolerate byk2, alam rumahtangga ni takde la indah selalu mcm kita baca dlm novel melayu kan. 

Hehe.

Tugas kita lah utk tukar yang tak indah tu menjadi indah. 

Kebahagiaan tu perlu dicari, bknnya tunggu saje ia datang. Dan kebahagiaan itu subjektif kan. Atas kita sendiri lah nak corakkan kebahagiaan tu.

Saya pun masih byk perlu belajar, terutamanya mcm mana nak jadi isteri solehah. Susah tu. Mulut boleh la cakap yang baik2 saje, hati ni susah. Penyakit hati la paling susah dirawat. Kena byk2 istigfar, memohon keampunanNya, baca Al-Quran.

:)

Apapun syukur kerana dipinjamkan Allah seorang suami yg baik (ye, no one is perfect!), tapi dia sempurna utk saya (of course sy pun tak perfect kan), dia melengkapi hidup saya, dan dia adalah ayah utk anak2 syurga saya. Tq MrB for everything u've done to me & kids. Semoga Allah melindungi perhubungan kita ni dgn rahmatNya. 


P/S: Tiada sebab utk tidak bersyukur di atas setiap kurniaan dariNya.


Monday, September 23, 2013

Kembali

Assalamualaikum.

Akhirnya kembali ke ofis selepas 3bulan bercuti. Hari ni 1st day. Semalam kemain susah nak lelap mata, gara2 nervous nk back to office (ala-ala back to school la). Mengalahkan hari pertama lapor diri 3 tahun lps. 

;)

Masuk je kerja, 25hb ni dah dpt task invigilate exam. Total kekerapan invigilating utk sem ni, 4 kali. 2 kali jadi ketua. Hmm, alahai, rasa mcm baru nak warming-up je. Tapi, takpela dah kerja namanya kan. Buat je la sehabis baik. 

Dan hari ni jg 1st time hantar Aysar ke nursery. Takde dah test2 hantar seminggu sblm kerja mcm Auni dulu2. Terus je hantar hari mula kerja. Sama nursery dgn Auni je, senang. Auni sbb toddler, so duduk tingkat atas, Aysar baby so duduk bwh. 

Mmg sedih & sebak masa hantar anak2 pagi tadi. Tak tergambar rasa. Nak kiss & hug pun dah tak mampu, sebab menahan airmata drpd mengalir. Huhu. Sadis sungguh jadi working-mom ni. Aysar pula mcm tau2 je nak kena p nursery. Smlm kemain baik je tdo awal. Tak susah la kiranya nak tidokan dia semlm. Klu tak, sblm2 ni punya ssh. Then pagi td pun dia bgn minum susu around 7am, sengih2 je dia. Happy je nampak. 

:)

Alhamdulillah la kan. Hrp2 kat nursery spjg hari ni pun dia oke la. 

Auni pula sbb 2bln dah cuti tak ke nursery, so hari ni nampak mcm excited sket la. Dah lama x jmp kawan2 kot gamaknya. 

Tak sbr rasa nak blk ptg ni, nak tgk mcm mana la permulaan hari pertama ni. Mmg ada kerisauan kat hati, bila byk kes melibatkan kematian di nursery, tapi tu la, tawakkal je pada Allah. Tinggalkan anak2 di bwh lindungan-Nya. 

Bersyukur for those yg ada peluang membesarkan anak sendiri, anak dpn mata 24/7. Saya, buat masa skrg belum diberi peluang itu, saya bekerja bkn hanya utk diri sendiri, tapi saya ada byk komitmen dan tanggungjawab. InsyaAllah jika niat saya ikhlas, segalanya akan dipermudahkan-Nya, amin. 

:')


P/S: Dah namanya manusia, kerapkali alpa & leka.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...