Thursday, March 19, 2009

Ayah, We Love U..

Assalamualaikum

Salam 19hb Mac, 22hb Rabiulawal..

Ayah,
Tidak akan wujudnya kami berempat
Jika tanpa kamu

Ayah,
Walauapapun yang terjadi dimasa lalu
Biarlah ia berlalu

Ayah,
Sesungguhnya kami berempat
Sangat menyayangimu setulus hati

Pagi semalam i've got SMS from MAKCIK, (wife ayah), yang ayah involved with an accident.. She juz wrote in the SMS:

"Ayah eksiden"

For sure la aku sgt2 terkejut smp menangis.. :( So aku called makcik a few times but she didn't answer it.. Mungkin that time she was driving to the hospital ke or so on la.. That was my assumption la kan..

Then, after an hour, baru aku dpt SMS lagi dr makcik which saying that:

"Ayah bwk moto. Kena langgar dgn keta.. Kena refer to GH."

Ya Allah, bertambah panik nya aku.. Yelah, ayah jarang nunggang motor unless klu makcik pakai keta.. Tak penah lagi la dgr ayah involve dgn eksiden2 spt itu.. Sedey tauuu.

Aku replied the SMS dan tanya condition ayah..

Makcik kata byk luka2 kat bdn ayah, nak pegi GH sbb nak X-Ray coz ayah sakit tulang rusuk. Makcik risau kot ada pth2 kan.. Yang paling menyedihkan bila makcik cite yg masa p buat report polis, seluruh bdn ayah pucat lesi, makcik bukakan baju dia dan urut bdn ayah.. Lebih kurang setgh jam makcik tlg urutkan bdn ayah. Tapi mata ayah pejam. Makcik panggil nama ayah berulang kali pun ayah x buka mata.. Makcik igtkan ayah dah xde harapan lagi..

:(

Aku hampir menitiskan airmata dgr makcik ckp camtu.. Mesti ayah sakit sgt.. Sbb ayah tak tahan sakit..

Aku igt lagi, masa aku kecik2, ayah penah terpotong ibu jari tgn dia masa nak potong kulit buku tau.. Pastu ibu jari ayah hampir putus, dan drh byk sgt.. Time tu ayah masih bersama dgn mak.. Mak ckp ayah pengsan sbb panik tgk darah byk. Sbb tu la aku bleh tau yg ayah tak tahan sakit dan tak boleh tgk drh byk2.. Sbb tu ayah x penah masuk dlm labor room time mak or makcik bersalin..

Walaupun aku realize yg kitorg 4 beradik kurang rapat dgn ayah, tp he is still our father.. We LOVE him so much.. We MISS and REMEMBER every moment with him dulu..

Hati aku ni sgt sensitif bila ia adalah berkenaan ayah. Even though mak dan ayah dah berpisah about 10 years ago, tapi, sometimes when talking about it, hati aku masih lagi menangis.. Aku masih lagi sebak utk bercerita some part ttg kehidupan bersama ayah dlu..

Sejak perpisahan 10 years ago, aku boleh kira hanya beberapa kali je aku jumpa ayah dlm setahun.

Pernah SEKALI je kitorang berjumpa dlm setahun. Hmmm, so sad..

Lately, aku dah rajin contact ayah and kdg2 hanyalah utk bertnya kabar dia je.. Sbb aku tau, bila parents kita makin tua, they become more sensitive and emotional. That is what happened to my father.. So we have to take care their feeling and even juz say we miss and love them also can contribute much..

Back to the accident, makcik MMS gambar luka kat tgn kanan ayah.. Mmg agak teruk.. No wonder ayah sakit sgt smpkan nak angkat tgn utk pkai baju pun susah..

Sedihnyaaaaaaaaaaaaaa....

InsyaAllah Sabtu nih aku blk Melaka melawat ayah.. Selagi ada mak ayah ni, aku nak tnjuk kasih sayang aku kat diorg.. I want them to know that Im really LOVE them so much.. Lgpun for getting happiness in life, we MUST hve good rship with our parents.. Walau setinggi mana pun tahap pendidikan kita, walau sebyk mana pun harta kita, jika kita tak mengasihi, menyayangi, menjaga dan menghargai MAK AYAH kita, semua itu tidak bernilai..

That's also an advise for me supaya beringat2 selalu..


P/S: Doaku pada Allah, moga Allah memanjangkan umur MAK dan AYAH..Amin..



2 comments:

my hidden stories said...

betul kata kamu...saya pun pernah alami macam kamu..

suatu ketika dulu..
tapi alhamdulillah...
tuhan masih sayangkan kami sekeluarga....

parents i tak berpisah....

sebenarnya i macam dah tau citer u nie...masa u citer u balik dr melaka itu ari...

tapi, apa2 pun...walau ayah tu busuk mana pun, walau dia banyak lukakan hati kita...dia tetap ayah kita..

bila mereka dah tua..mereka cepat sensitif...kan?

saya doakan ayah kamu cepat sembuh...

Na said...

my dad is the best dad ever!
but d best dad doesn't always makes d best husband, right?...

hmm apapun harap2 perkahwinan kita nanti kekal bahagia ke akhir hayat kan.

amin...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...