Saturday, November 8, 2008

Lelaki Yang Romantik

Assalamualaikum

Salam 8 November 2008 bersamaan 10 Zulkaedah 1429.

Selamat berhujung minggu..
Still related dgn previous entry, "Wanita Cantik Yg Suka Menangis", aku hrp kaum lelaki memahaminya.. Sbb ada a few lelaki yg suka pertikaikan dan bertanya, "kenapa perempuan suka menangis"..

Aku ada sorg kwn, di mana x-boyfriend nya, pernah buat statement yg berbunyi gini.. "Perempuan sengaja menggunakan airmata sebagai senjata utk melemahkan lelaki.."

Hmm.. Bagi aku, perempuan bukan SENGAJA menggunakan airmata mereka untuk meraih simpati or menarik perhatian lelaki, tetapi perempuan mmg dilahirkan dengan sifat murah airmatanya..

Sebab perempuan ni dilahirkan dengan hati yg sensitif, lembut, keibuan, mudah tersentuh.. Sorry to say, dats y perempuan ni lebih ramai yg berperikemanusiaan sebab mereka dilahirkan dengan sifat2 kelembutan ni.. (",)

Okaylah, refer kat title entry aku arini, aku nak discuss on romantic issue. Hehe..

Kalau ditanya kat sume perempuan, hampir 100% menjawab mereka nak lelaki yg romantik.. From my perception, lelaki romantik bukan lah lelaki yg bijak mengorat, bukan lah sweet talker, bukan lah yg punya rasa syg kepada suma perempuan..

Lelaki romantik bagi aku adalah lelaki yg menghormati perempuan or wanita2 di sekelilingnya, especially ibu, isteri, adik2 perempuan, kakak.. Lelaki romantik juga adalah lelaki yg bijak mengambil dan menjaga hati wanita yg dikasihi..

Lelaki yg romantik juga mestilah seorang yg tidak menzalimi dan mengasari wanita, lelaki yg soft spoken means tidak melenting dan meninggikan suara sewenang2nya.. If nak tegur kesalahan seseorg pun, dia menggunakan intonasi yg sesuai..

Impian dan doa aku, aku ingin punya suami yg boleh bertoleransi, boleh dibawa berbincang (jika ada mslh), kdg2 dia menjadi seorg yg sgt romantik (di kala aku merajuk, aku perlukan perhatian), lembut intonasi suaranya (itu tak bermakna dia tak boleh menegur segala kesalahan aku)..

Adakah impian dan doa aku itu sesuatu yg mustahil utk aku miliki??

Aku penah terbaca dalam satu mjlh, fakta menyatakan bahawa lelaki tidak suka berbincang dan akan lari dari perbincangan (in love r/ship).. Sepatutnya dlm ssuatu perhubungan, jika ada mslh, perbincangan di antara pasangan tu sgt penting.

Mcm mana nak betulkan keadaan if berbincang pun xnak kan.. Huhu..

Aku tau, hidup di dunia ni, tidak sumenya yg kita inginkan akan kita perolehi.. Tp xkan la kita x boleh langsung berusaha utk cuba mendptkan semua yg kita inginkan? Kalau xdpt sume pun, mungkin kita bleh dapat separuh daripadanya.. Wallahualam..


P/S: Kesian kat "hati" aku.. Ingin rasa dicintai dan dihargai..

2 comments:

13may said...


From my perception, lelaki romantik bukan lah lelaki yg bijak mengorat, bukan lah sweet talker, bukan lah yg punya rasa syg kepada suma perempuan..



Ooooo...baru aku tau...aku tak romantik sebenarnya >:)

comotgurl said...

-->13may

Dat's juz my perception la encik 13may..huhu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...