Wednesday, April 22, 2009

Cerita Rojak

Assalamualaikum

Salam 22 April, 26 Rabiulakhir

Kali ni aku post entry ROJAK k.. Sbb ada 3 stories in one entry. :D


1st cite...

Ari Isnin baru ni aku telah alami satu kejadian yg menakutttkannnn!!!

Nak tau apa??? Bukan cite antu tau.. ;p


Citenyaaaaa...dapur umah aku terbakar!!! Huuuuuu, mcm x percaya je tau. Time tuh dekat nak magrib, around kul 7ptg. Aku & Zue (classmate), tgh goreng ayam, dan reneh sup ayam atas stove. Sbb kitorg puasa, so nak memasak utk berbuka la cdgnya..

Memula, plan asal, nak p bebuka luar je, tp tup2 last minute aku gediks sgt nak masak.. :(

So tgh dua2 belah stove tgh digunakan, aku plak tgh buat menda tah kat kabinet, aku 'ter'paling kat stove, tgk2 api menjulang smp siling umah.. Wahhhhhhhhhh!!!!!

Sgt terkejut & panik okay!


Sangatttttt tau!!

Aku nih menjerit2 panggil zue kwn aku......



"Zue, zue, api..api!!"



Itu je la yg aku mampu kata pun coz terlalu panik..

Yg part kelakarnya si Zue nih cepat2 lari masuk toilet n amek air sebaldi kononnya nak jirus kat api tuh la. Pdhal mana bleh jirus air kat api akibat minyak & gas kan.. Huhuhu, maybe sbb panik sgt.


Dan2 tu apa yg terlintas kat fikiran aku, aku takuttt tong gas meletup! Urghhhh, ngeri okay..

So aku jerit2 suh bebudak umah aku keluar dr umah. Time tu campur aku n Zue, cuma ada kami ber 4. Sambil jerit2 suh diorg kuar, aku sempat capai hp aku & call BOMBA..

Apa yg membuatkan aku bertmbah risau adalah, aku dok apartment, umah aku level bwh skali.. So, kalau umah aku terbkr, apa akan jadi dgn umah2 lain???


Masa kt luar umah, aku tgh call BOMBA, ada 2 org mamat ni lalu & nmpk
kepanikan kami sume, dan juga nmpk api oren2 kat tingkap dapur.. So diorg pun tnya la apa yg terjd. Smbil aku berckp dgn operator, aku smpt la bgtau mamat2 itu yg dapur umah kitorg terbkr..

So diorg pun sgt panik okay!

Diorg tanya sama ada kitorg tutup gas dan api?

Owh, baru la aku sedar yg kitorg x tutup pun, sbb sgt takut dan panik lalu terus melarikan diri.. Huhuhuhu..


Lagipun sape yg berani nak berusaha menutup gas di ketika api t
gh menjulang tinggi sehingga siling umah kan??

Then, dgn lagak hero nya, mamat2 bdua tu terus meluru masuk umah k
itorg, dan terus ke dapur.. Time tuh aku masih lagi menjwb segala pertanyaan operator tuh. Sgtt byk soalan dia tnya tau (maybe takut aku main2 kot)..

Dan belum sempat aku abes ckp dgn operator (byk sgt dia tnya), si mamat bedua tu berjaya menjadi HERO. Alhamdulillah ya Allah..

Diorg pun nmpk panik!

Menurut kwn aku Zue, memula mamat bdua tu juz tutup api stove, tp api yg menjulang naik tu masih x terpdm, then slh sorg tu memberanikan diri cabut kepala gas. Baru la api yg tgh menjulang tu terpdm.. Rupanya masa kitorg tgh masak, hos paip dari kepala gas ke stove tercabut.. Thats y api terus menjulang ke atas!!!

Huuuuuuuuuu...

Previous entry aku, aku dah penah cite psl incident yg sama tp time tu aku dah sudah msk.. Kali ni jadi masa aku sedang msk, thats y api menjulang tinggi tu..

Akibat drpd itu, dinding sehingga ke siling menjadi hitam.. Nasib baik lum smpt terbakar lagi. Takutttt..

Tu la pengalaman kebakaran yg pertama kali aku alami.. Rs mcm trauma sekejap! :(

Tp apapun syukur pd Allah sbb kami sume selamat & harta benda juga selamat. :)



Okeh abes cite pertama. Ini 2nd story.. Tadi cite menakutkan, kali ni cite meroyan plak. Hahaha..


Siang tadi aku p Metrojaya Warehouse kat stadium Melawati. Arini 1st day.. Actually last year pun aku p juga. Last year aku berjaya merembat satu perfume KENZO SUMMER 75ml dgn hrga RM80, satu lipstick Maybelline RM10.. Tp perfume tuh dah abes digunakan. Huhuhu.. Bak kata kwn aku, agaknya aku mandi kot dgn perfume tuh.. Uhuk!
This year, aku berjaya membeli 2 perfume.. Satu LOVELY SARAH JESSICA PARKER 100ml dgn harga RM100..


BURBERRY TOUCH FOR MEN 100mlm dgn harga RM100 juga.. (Ini utk Encik Tunang)..

Dan satu compact powder SILKYGIRL dgn harga RM20. Waahhhh, sgt meroyan tau. :D Sonok sgt bila dpt membeli perfumes itu dgn hrga yg murah!


Then, cite ketiga.. Aku nak sgt beli buku ni.. Coz buku2 yg ada sume dah habis dibaca.. ;p



P/S: Entry yg agak pjg.. Sila jgn bosan okeh. :)




2 comments:

cinta juliet zainal abidin said...

gile aaaaa...klo mai pun mai panik. tp kelakar la part tepon bomba tu. hahaha. apela bomba byk soklan, da terbakar dulu umah org kan. ni baiduri kan. haish..

sib bek akak xpape..klo x sape nk ganti kawen dgn abg tunang. mai ke? hahaha..men2 jea..gurau. lame xgurau. =p

ComotGurl said...

--> Cinta-Mai

huhu..

;p

Itu le pasal.. Byk betul soalan operator tuh tau.

Kalau xde hero penyelamat dua org tu, alamatnye meletup dulu le satu Baiduri tuh..

Uhuk!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...