Thursday, July 28, 2011

~ Perbezaan ~

Assalamualaikum.

Entri hari ni saje nak cerita satu perbezaan yg aku alami ketika belum mengandung dan selepas bersalin ni..

Dulu2, aku kurang gemar makan makanan2 manis mcm kek, agar2.. Minuman manis pun x berapa suka. Kdg2 boleh la kan. Tapi skrng ni selepas bersalin, asik craving makanan2 manis je. Especially cakes.

Kalau kek coklat aku bleh makan a few slices skali makan. Rasa sedap sungguh kat tekak. Yum yum. Minuman manis pun suka, especially milo ais bancuh sendiri (pekat2). Dulu2 lagi aku suka minum milo sbnrnya. Cuma dlu rsnya takde lah sepekat skng. Huhuhuhu..

Kdg2 dok sesaje, bleh plak terliur teringin nak makan something sweet.

Biskut2 pun sgt suka oke!

Uwawawa, apa dah jadi dgn aku ni. Petanda bdn mau gemuk ke?

Haritu berat bdn aku tetiba naik mendadak pun mungkin sbb aku kerap makan kek coklat dan minum teh ais. Susu pekat kan bleh contribute jumlah kenaikan berat bdn dgn sgt cpt.

Pdhal selepas pantang aritu berat aku dah turun ke 53kg je. Tup2 aritu naik smp 60kg. :(

Cuma dlm 2 bln kebelakangan ni dok diet sket, kurgkan sume yg manis2, so dah turun ke 55kg. Tp kdg2 naik jg ke 56kg.

Alahai..

Nih masih dok diet lg. Konon nak buat diet atkins yg skrng ni menjadi ikutan ramai.. Dlm masa 2 minggu penurunan bleh cecah 4kg kan. Aritu cuba la amalkan diet ni, tapi baru sehari dah lembik. Asik terbaring lemah je.. Keje rumah langsung tak buat. Sbb takde tenaga.

Huhuhu..

Mungkin sesetgh org boleh follow diet nih, tp for me, mmg x boleh. Nanti jadi sgt x produktif!

So back to diet asal. Kurgkan pengambilan nasi, tp sumber karbo lain amek jg dlm jmlah yg sedikit. Itu lebih sesuai utk aku. Mungkin akan takes times juga la nak reduce weight kan, tp takpela, biar lambat asal selamat..

Hmm, ramai perempuan yg dah bersalin mengalami masalah yg sama mcm aku ni kan.. Biasa la kan, lumrah..

:)


P/S: Always think positive!

2 comments:

Ummi said...

akak kalau dalam pantang suka minum milo pekat2 tanpa gula, nikmat

tapi bila dah habis pantang tak minum manis-manis, cuma teh o ais aje kalau teringin :)

ComotGurl said...

--> Ummi

Hee bagus nya..

Sy ni suka sungguh dgn milo. Haihh.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...