Saturday, January 10, 2009

Sambungan Vacation to Malacca

Assalamualaikum

Salam 10 Januari 2009 bersamaan dgn 13 Muharam 1430 Hijrah.

Sejak seminggu dua ni, masa aku sgt pack, dan sgt happy. Bermula dgn vacation ke Melaka, then lepak2 kat Satay Kajang Haji Samuri, selain tu pi kelas, hang out dgn kwn2 dan mcm2 la.. Apapun, sumenya really made my day cheerful.

As promised at previous entry, aku nak cite abt vacation to Malacca..

Actually sume tu tidak well-planned. Sebaliknya aku & 2 org housemate aku originally planned nye nak p wedding kwn aje. Wedding tu berlangsung kat Bahau, Negeri Sembilan. So, kebetulan plak, sblm2 ni kitorg ada plan nak sesame bercuti, Cuma tmpt nya tidak ditetapkan.

Dah alang2 nak p Negeri Sembilan tu, one of my housemate tuh ajak kitorg direct je ke Melaka. Alang-alang kan dah nak ke sana juga. Aku apa lg, terus je setuju.. Bab2 jalan2 nih suka aje le aku kan. Lgpun ayah aku kan stayed sana. (Eh, 1st time ke aku mention abt ayah??)

So dipendekkan cite, pd hari yg dijanjikan, iaitu ari Sabtu 3hb Januari, kitorg bertolak ke wedding kwn kitorg & juga ke Melaka. 1st place kitorg dropped kat UPM, fetched adik aku then kitorg terus ke Bahau. Perjalanan ke Negeri Sembilan tu mmg le x amek masa yg pjg, abt 1hour ++ je dr UPM.

Tp pas susur kuar Senawang tu, nak ke Bahau, jauh benor. Huhu.. Siap kena lalu Bukit Putus (aku x sure sm ada ni nama rasmi or juz panggilan penduduk setempat). Ya Allah mmg mencabar pemanduan aku. Hehehe.. Selekoh sgt tajam n mcm ular kena palu. Aku yg drive ni pun pening & loya2. Huhu.. Tp aku gagahkan juga diri dan dlm hati ni xputus berdoa moga selamat, sbb aku bwk 3 nyawa tau.

Wpun kitorg sume x familiar dgn jalan Negeri Sembilan, tp Alhamdulillah smp jg.

Dah puas bergambar dgn pengantin dan perut pn kenyang, kitorg teruskan perjalanan ke Melaka ikut jalan kg. Ikut Tampin. Tu ayah aku punya idea la tu. Hehehe..

Sekali lg dipendekkan cite, kitorg smp le umah ayah kat Durian Tunggal. Dah mandi2, rest kejap, kitorg terus p jalan2. Time tu kul 6ptg lebih dah. Oleh sbb xnak waste limited time yg kitorg ada, penat2 pn kitorg kuar jg. Hehehe..

Mula2 sekali kitorg p naik Menara Taming Sari. Bukan sebarang menara tau, tp menara yg bergerak. Hehe, unik tau. RM10 utk adult.

Selalunya menara2 lain, kita naik lif hingga ke puncak kan. Tp ni, kita duduk je kat seat yg disediakan n menda tu gerak hingga ke puncak then berpusing abt 4 times (perlahan2 la), puas la kitorg tgk pemandangan Bandar Melaka dr atas.

Pastu, kitorg p naik River Cruise. RM 5 je utk adult. Abt 45minutes gak cruise tu menyusuri sungai (hmmm, tp x mcm sg, mcm parit yg besar je, hehehe).

Pun menarik coz kitorg dpt tgk byk building bersejarah n unik.:)

Sblm blk umah ayah mlm tu, kitorg p Jaya Jusco jap sbb adik nk beli baju. So tamat le perjalanan hari Sabtu. Kitorg blk umah ayah n rest.

Pg2 Ahad plak, kitorg p Pasar Tani. Tmptnya xpasti kat ne. Hehehe.. Pasar Tani tu biasa je mcm tmpt2 lain..

Pas solat Zohor, kitorg kuar dan pegi jalan2 lg. Kitorg pegi Pantai Klebang. OTW ke Pantai Klebang tuh, ada satu kedai mkn tepi jalan, yg menjual pelbagai jenis kuih, laksa dan bihun sup. Everytime aku g Melaka, aku sure nak p kedai tu. Sbb kuih keria dan kuih2 lain yg dijual sgt sedap.

Tmbhn plak, pakcik pemilik kedai tu greng kuih2 dia kt situ juga dgn menggunakan dpur kayu. Sgt best kan. Kedai nye pun masih kedai papan. Mcm kedai kopi kat kg2 tu. Then, kedai tu mmg sgt laku la. Berdulang2 kuih dia letak, cpt je abes dijual.

Ms memula aku p kedai ni dulu (back to 3,4 years ago), kedai dia kecik aje. Tp kali ni aku p, dah diperbesarkan. Maybe sbb sambutan yg sgt menggalakkan kot. Apapun aku bg 5 bintang kt kedai tuh. Hehehehe.. Aku recommend kan kpd sesapa yg nak p Melaka, wajib la kunjungi kedai tu n rasa la keenakan kuih situ. Hahaha, mcm iklan..

Then pas kenyang, kitorg ke Pantai Puteri. Saje lepak2 kejap. Tu yg ada gmbr melompat cam tah hape2 tu. Hiiii…


Seterusnya kitorg p ke Bandar Hilir dan masuk ke muzium kat kapal besar tuh. Apa ke namanya tah, lupaa.. Pun menarik.

Sbnrnya, klu p tmpt org, bunga tahi ayam pn nmpk menarik. Heeee, tu yg kitorg siap bergmbr kat situ tuh. Tah hape2 la kan.. Sblm btolak blk ke S.Alam mlm Ahad tu jg, kitorg dinner sesame dgn ayah, makcik kat umah ayah. Dah kenyang br bertolak blk.

Hehe, mmg weekend yg memenatkan. Tp sgt hepi.

Okla, abes cite vacation to Malacca ni. Nnti aku upload cite Satay Kajang Haji Samuri tu plak.

P/S: Mcm laporan yg kita kena buat masa sekolah2 dulu kan..;p

5 comments:

KERISMAWATI said...

Kue telinga monyet tu paleng enak sedonia!

Slurrp..!~

comotgurl said...

--> kerismawati
Muahahaha, ada ke panggil kuih "telinga monyet"..;p

my hidden stories said...

aah..1st time kamu mention ttg ayah kamu...

emm..

13may said...

waaaa....sakan nooo :D

comotgurl said...

-->my hidden stories
erk, nape ye..

-->13may
heee...sakan la, bergumbira..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...