Sunday, January 18, 2009

Pelik Tapi Benar

Assalamualaikum

Salam 18hb Januari 2009 bersamaan dgn 21 Muharam 1430 Hijrah.

Selamat berhujung minggu kwn2..:) Syok je rasa nak update entry kali nih coz blog ku berwajah baru..hihi..

Smlm aku tgk cite "Hantu Raya" kat TV3.. Lakonan Pierre Andre, Normah Darmanhuri, Irma, Rozie Rashid & Zamarul Hisham.. Gimik starting cite tuh agak menakutkan la. Smpkan baru 5minit mula cite pn, kwn umah aku dah jerit ketakutan. Hahaha..

Memula mcm seram juga la kan cite tu.. Ending dia dah kurg seram sbb ada scene di mana Normah fight dgn Rozie, siap ada cahaya or laser shoot mcm power rangers..Hihi.. Tp apapun moral from the story, ilmu hitam or sihir ni adalah amalan syirik, then adab dan aurat sewaktu tidur juga mesti dititik beratkan.. Huhu..

Aku ada berbincang dgn bdk2 umah aku smlm.. Kdg2 kita as women nih lupa ttg adab & aurat sewaktu tidur kan.. Aku pun kdg2 lupa jg. Hmmm.. Selain dr baca doa tidur, syahadah, istigfar, dan ayatul kursi, aurat sewaktu tidur juga kena amek kira.. Bukan apa, utk mengelakkan dr gangguan syaitan. Wallahualam..

Okay, abes cite psl drama smlm..

Pg td aku p pasar Sek 6. Biasa la kan, ari Ahad nih sure rmai gile kt pasar.. Almaklum lah, mak2 pakat nak msk kat anak2 weekend2 nih.. :)

Cite nye, ms aku tgh pilih2 ikan, aku perasan ada seorg remaja perempuan, berbdn gempal, berbaju kurung, muka grg dok perhati aku je. Aku buat donno je la coz mungkin dia x bermaksud apa2 kan..

Then, pas byr ikan tu, aku dpt baki RM5 sekeping tau. Ms tgh berjalan nak p beli sayur, tetiba aku dgr suara memanggil:

"Kakak..kakak.."

Kuat plak tuh, aku pun pusing la belakang, tgk2 ada sorg budak kecik lelaki, berbaju comot, tapi muka comel je dok panggil aku. Pas aku pusing dia pun ckp gini:

"Kakak..kakak..bleh x kakak bagi saya RM5, saya nak beli nasi..Kat umah xde nasi.."

Aku pun tergamam.. Dlm hati aku, nape tetiba ada budak mnta duit kt aku coz nak beli nasi.. Dah tu mnta specific RM5.

Aku pandang kwn aku, kwn aku pn tergamam pndang aku. Aku yg masih terkejut dan tidak berpuas hati. aku pn tnya adik tu:

"Haa, adik dtg pasar dgn sape ni..?"

Yelah kan, skng kan byk sindiket2 pengemis nih.. Sindiket2 nih plak mempergunakan bdk2 utk meminta sedekah.. Duit2 hasil sedekah tu sindiket yg akan amek.. So adik tu pun dgn naif dan jujurnya menjwb:

"Saya dtg dgn kakak saya.."

Aku yg makin curiga, tnya kat adik tu:

"Mana kakak adik? Tnjuk kat akak.."

Adik tu tanpa byk soal terus tuding jari kat remaja perempuan yang berbdn gempal, berbaju kurung dan bermuka grg td.. Huhuhu.. So baru aku realize yg adik tuh dipergunakan utk meminta duit dr pengunjung2 pasar tu dgn alasan nak mkn nasi.. Patut la remaja perempuan tu dok usha aku je td.

Maknanya dia nmpk aku dpt baki RM5 la tuh, then dia suh adik tu mnta RM5 dr aku. Huhuh..

So setelah berbincang dgn kwn aku, aku amek kata putus xnak kasi kt dia.. Sbb ini adalah sindiket.. Aku agak je la.. Jahatkah aku klu aku buat camtu ya????

Then, pas beli sayur, aku terserempak lg dgn remaja perempuan berbdn gempal berbaju kurung dan bermuka grg tu.. Dia merayau2 dlm psr tu seolah2 spt seorg ketua yg sdg monitor anak buahnya bekerja.. Hehehe..

Apa yg aku perasan, bkn setakat sorg budak yg kena mnta sedekah tu, tp ada rmai.. Lebih kurg 4,5 org.. Huhu..

Masa OTW blk dr pasar, aku sembang dgn kwn aku.. Apa yg kami sembangkan adalah, adakah bdk2 mangsa penculikan yg tidak dijumpai hingga kini yg dijadikan peminta sedekah spt itu ye... Hmmm, wallhualam kan.. Agak menakutkan..

Oklah, di sini dlu wat ms ni.. Nak p mkn.. ;p

P/S: Next entry aku cite psl kes accident keta melibatkan aku smlm..huhu..:(

4 comments:

KERISMAWATI said...

A very thoughtful one, Kak Sarah.

I like your story!
=)

Jangan ghase bersalah oke.
You definitely did the right decision not giving the money to illegal slavery like that.

=)

comotgurl said...

--> Kerismawati
Hehe, thanx for that feeling..:)

cinta juliet zainal abidin said...

tp rsenye akak patot serang saje org itu atau selamatkan budak itu kot..herm...ciannye budak tu.. tp decision akak xberi duit adalah tepat..cume rsnye patot dilakukan seswatu pade si garang tuu..

hehe

comotgurl said...

--> Cinta
Camne gamaknya nak selamatkan budak itu ye... Cuba kasi pndangan.. ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...