Thursday, December 4, 2008

Al-Fatihah Buat Allahyarham Tuan Haji Shafiee Ahmad

Assalamualaikum

Salam 4 Disember 2008

Pagi2 ni jam 1pagi aku dikejutkan dgn sms dari seorang teman berkenaan dgn tragedi yang menimpa Allahyarham Tuan Haji Shafiee Ahmad, Timbalan Dekan Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, UiTM S.Alam, dan lima orang pelajar fakulti yang sama.

Dlm kejadian tersebut, seorang lagi pelajar, meninggal dunia di tempat kejadian. 4 orang yang lain cedera parah, dgn dua drpdnya cedera parah.

Berita tu mmg sgt mengejutkan aku, sbb last week pada hari mereka semua nak bertolak ke New Zealand, masa mereka berkumpul di fakulti, aku ada kat ofis. Aku dpt tgk arwah Haji Shafiee, Siti Murni Ayu dan adiknya (juga turut serta dlm lawatan tersebut dan cedera) tgh bersembang di ruang ofis. Mak ayah Siti Murni yang antar anak2 nya ke fakulti.

Actually aku xkenal pun dgn students yang join lawatan tu. Tapi, aku igt wajah Siti Murni Ayu dan adik dia. Sbb aku ada masa diorg tgh bersembang. Aku igt lagi Siti introduce arwah Haji Shafiee kat ayah dia. Igt sgt... :(

Lagipun lately, aku asik terserempak dgn arwah Haji shafiee kat fakulti. So, bila dpt berita ni, aku rasa sgt sedih.. Aku asik terigt2 wajah arwah.

Allah lebih sygkan arwah..

Pas aku baca sms dr teman aku kul 4pg, aku terus xleh tidur.. Sbb jantung aku berdebar2 je. Aku sebak.. Sbb baru sgt aku terserempak dgn arwah dan mangsa yg cedera tu. Aku igt lagi betapa hepi nya Siti Murni masa nak bertolak tu.. Dia sempat bersembang dgn salah seorg lecturer kat fakulti ttg journey diorg ke sana nnti..

Maybe sbb tu terkesan sgt kat hati aku psl tragedi ni..

Menurut berita dari Media New Zealand, tragedi tu terjadi sebab driver van (arwah haji shafiee) tak menghiraukan tanda "stop" kat simpang tiga. Selain tu, van dipandu laju dan terus masuk ke laluan bertentangan dan merempuh sebuah truck. Mungkin ini hanyalah penyebab kepada ajal diorg. Wallahualam..

Apapun kita takkan tahu cite sbnr, unless kalau slh sorg mangsa (pelajar) yang hanya cedera ringan dapat menceritakan kembali detik2 kejadian tu berlaku.. Sbb menurut kata Kedutaan kita di sana, semasa dia berbual dgn mangsa yang cedera ringan tu, mangsa dlm keadaan trauma, so xbyk yg dia dpt tau.

Sekarang ni, kita hnya mampu sedekah kan byk2 doa dan alfatihah kepada arwah kedua2 mangsa. Dan kita juga berdoalah moga mangsa yang cedera cepat sembuh dan kembali ke Malaysia. Amin... Sebab diorg masih muda, dan panjang lagi hidup mereka, insyaAllah..

Apa yang aku harapkan jenazah arwah akan selamat tiba ke malaysia dan selamat disemadikan..

Syukur juga dipanjatkan kepada Allah sbb 4 org lagi lecturer yang selamat kerana diorg berehat di hotel semasa kejadian..



P/S: Ajal Maut Allah yang tentukan.. Kita xtau pun bila ajal kita kan... Hmmm..:(



2 comments:

fina said...

he taught me international marketing kat masscomm, way back in d year 1999/2000. masa tuh dia belum gi haji lagi kot. we all panggil dia En. Shafiee. he's cool & obviously a good lecturer. mmg berkesan di hati. last week teringat kat dia, terkilan he died in a tragic way.

comotgurl said...

--> fina

yep..its a tragic accident..hmmm..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...