Tuesday, September 9, 2008

Ramadhan Tiba Lagi..

Assalamualaikum

Salam 9 Ramadhan 1429..



Dah masuk hari ke 9 puasa, baru la aku sempat curi masa utk update blog ni.. Ya Allah, aku teramat la bz smp tercungap2 aje rasanya. Sem nih sgt2 la mencabar. Hehe..

Dlm masa lebih seminggu aku tak update blog nih, a few things were happened. Last entry aku, aku cite betapa excited nya aku nak blk Kedah.. So dipendekkan cite, I wasssss soooo hepi spent time there. Muahahaha.. Sempat lagi sehari b4 puasa yakni ari Ahad, aku, mak, adik & Ea gi Langkawi. Balik hari aje, juz teman mak pi shoping pinggan mangkuk, set cawan, bekas kristal nak buh kuih raya, dulang & a few things lagi la.. Tukang angkut brg la kitorg 3 beradik ni. ;p

Aku sempat berpuasa di rumah sehari walaupun sbnrnya x dpt nak puasa pn..;p Janji 1st Ramadan aku kat umah, tu yg penting.. Selasa pg iaitu 2 Ramadan aku bertolak blk S.Alam, tp dgn bas, sorang2. Coz Ea naik flight pagi yg sama. Actually tiket AirAsia dr Kepala Batas-KL abes, juz tinggal tiket MAS yg hampir RM400 harganya utk seorg. So aku le sacrificed. Biar Ea naik flight, aku naik bas. Huhu.. Lgpun dia ada hal penting yg perlu dia rushing.

Sebab bg aku mcm tak berbaloi habiskan sejumlah RM400 semata2 utk tambang blk jika xde hal penting. So that, naik bas pun ok. :) Lebih baik aku byr keta aku kan..

Kelas aku pada bulan puasa ni berjalan spt biasa.. Maknanya kitorg sekelas bebuka di kelas setiap Isnin-Rabu. X dpt le pi terawih di surau. Walaupun leh je buat kat umah, tp feel nya x sama arr dgn buat di surau atau masjid.




So setiap kali hari ada kelas, kitorg sekelas terpaksa la bwk bekal kuih muih utk lapik perut bebuka sementara nak tggu kelas abes dlm kul 9mlm. Tp betul la Ramadan ni adalah bulan murah rezeki, ada je kwn2 yg pemurah & jamu sekelas dgn apa jua juadah. Kdg2 roti John, kdg2 popia. Alhamdulillah, rezeki.. Janji kenyang kan..

So far, aku belum missed bangun sahur. Even aku tido lewat sekalipun (buat a'ment), aku tetap bangun kul 5pg utk bersahur. Memula puasa, aku mkn nasi time sahur, tp lately aku mkn ringan2 je.. Kdg2 sandwich, kdg2 juz kurma 3 biji & susu segelas, kdg2 milo 1 mug.. Aku nak sharing dgn kwn2 ttg slh satu amalan sunat di bulan puasa ni. Iaitu bersahur dgn kurma & susu. Amalan Nabi Muhammad S.A.W.. Kurma tu ckup utk bekalkan tenaga kt bdn kita utk sepanjang hari.. Alhamdulillah, lepas aku amalkan, mmg betul aku x rasa lesu sgt wpun perut aku lapar..:)

Syok betul aku tiap2 kali tibanya Ramadan. Ada 2,3 entry aku since last year ttg betapa excitednya aku bila tibanya Ramadan.. Sbb aku akan rasa aman sgt sepanjang Ramadan.:) Terasa masa cepat betul berlalu. Harap2 umur aku panjang utk sekali lagi menyambutnya di tahun hadapan. And really hope next year aku sambut Ramadan dgn status baru. Hehehe..

Last year, aku berpuasa di Serdang. Aku menyambutnya as staff UPM. Sonok juga, ada mcm2 pengalaman. Pengalaman berbuka puasa di hotel sepanjang kursus 3 hari.. Asyik mkn je time tu.. Agak rindu moment2 spt tu. Ermp..

Kdg2 terdetik juga, adakah umur aku panjang utk merasai semua ni? Apapun, aku harus menghargai setiap masa yg ada sekarang.. Kita xtau sama ada kita berpeluang utk merasai semuanya lagi, kan?? Insaf rasanya.. Yep, kita perlu selalu muhasabah diri, utk improve diri sendiri supaya berubah ke arah kebaikan. Kita perlu fikir, apa kebaikan yg kita dah lakukan dlm hidup ni? Dan apa kejahatan atau keburukan yg kita pernah lakukan?? Ya Allah, byk lagi yg pincang dlm hidup ni...

Dunia ni kan pinjaman.. :)

Oh ya, pagi tadi lepas sahur, solat subuh, dan buat keje sket, aku sambung tido.. Dan aku bermimpi gigi bwh aku tanggal. Bukan satu, tp 3,4 batang.. Sederet yg tanggal, kat bahagian geraham. Bangun je tido aku terus sms mak bgtau menda ni. Mak tnya, gigi atas ke bwh yg tanggal, aku bgtau le bwh.. So mak reply "sedialah hadapi apa jua kemungkinan"..

Lazimnya org melayu kita kaitkan mimpi gigi patah atau tanggal ni dgn kematian. Wallahualam.. Xnak le percaya, sbb nanti jadi syirik. Sejauh mana kebenarannya atau adakah sekadar kebetulan, itu tak pasti.. Ada plak yg kata kalau gigi bwh org yg rapat dgn kita akan "pergi", atau sebaliknya.. Pernah juga sekali aku bermimpi menda yg sama, dan mmg ada kematian.. Sedara jauh. Tapi mungkin tu sekadar kebetulan..

Tp ada juga yg kata kalau mimpi itu terjadi sebelum Subuh, maka mungkin ia satu petanda. Wallahualam. Apa yg aku boleh simpulkan disini, kita kena slalu beringat ttg kematian. Kerana itu adalah menda yg pasti terjadi cuma masanya xpasti bila.. Dan kita kena hargai setiap insan di sekeliling kita..:)

Adus, melalut dah entry aku kali ni.. Hehe..

P/S: Perbanyakkan la amalan di bulan yg penuh barakah ni.:)

3 comments:

Believe in Cinta said...

sara, i rs u nie baiklah..seorg yg lemah lembut...bahasa u dlm blog amat lemah gemalai...

13may said...

ntah laa bila pikir bab bab mimpi patah gigi tuh...

selamat berpuasa :)

comotgurl said...

-->believe in cinta
hehe, xde nye lemah gemalai..biasa je la.however, thanx a lot yep for the commentary.

-->13may
selamat berpuasa juga..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...