Thursday, June 16, 2011

~ Isu Halal ~

Assalamualaikum.

HP sauce, Tabasco Pepper Sauce sah ada DNA babi.

Huhuhu.

Tu aku baca dlm n/paper arini. Hmmmm..

Bila jadi gini, rasa risau kan nak makan kat luar. Cthnya, ada satu restoran mendpt pengiktirafan HALAL oleh Jakim, tp ada guna Tabasco tu.. Ha, so camne..

Kita ni, once sesebuah restoran dah diiktiraf halal, mesti la tanpa was2 kan nak mkn kat situ. Mana la kita nak tau kalau ada 1 atau 2 produk yg dorang gunakan tu x halal. Uhuhuhu. Igtkan once restoran tu dpt halal, semua produk yg dorang gunakan pn halal juga la. Kan..

Haihh..

Sesetgh org plak kata, kalau takut or was2 nak mkn kt luar, masak je kt rumah. Ye, betul, masak kat rumah lebih terjamin. Tapi x dinafikan kdg2 timbul juga perasaan, sama ada brg2 yg kita beli dan gunakan utk masak tu sebetulnya halal or tak kan.. Hmm sama la jg kesnya.

Kicap, sos, ayam, daging, rempah, semua tu yakin ke halal..?

Mmg le kita x directly makan daging Babi, tp adakah ayam yg kita beli tu disembelih mengikut syariat agama?

Sebab kdg2 mindset kta, selagi x mkn babi, x mnum arak, yg lain tu halal la. Hakikatnya tidak semudah itu..

Mencabar kan hidup di dunia akhir zaman ni..

Tp, tu la, apa yg kita boleh buat, cuba sedaya upaya utk memastikan sumber makanan yg kita mkn tu semuanya halal lah ye. Dan kena yakin lah. Huhu..


P/S: Rasa geli geleman kt tekak!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...